×

VULIN I PANTIĆ

/ / Kolumna

Nikada savremena srpska politička scena nije oskudevala u čudnim obrtima, smicalicama, preletima, „crnim tačkama” na „magistralnim pravcima”.
Ne postoji lepši primer „šta je politika” od dvojca Aleksandar Vulin – Krstimir Pantić.
Pre samo mesec-dva, Vulin, u crnoj uniformi i sa nekom kaubojskom značkom na rukavu, jezdio je, dan i noć, po televizijama i novinama, ubeđivao celu Srbiji da bez Krstimira Pantića nema izbora na Kosovu. Nema opstanka našeg naroda na severu Pokrajine. Nema Briselskog sporazuma. „Ko nije za Krstimira, taj je za Tačija.”
I, tako, desetine zapaljivih, propagandnih, idiotskih frazetina.
Pantić je postao simbol naše „nove politike” na Kosovu.
Pantić je postao „političar prvog reda”.
Kad su tom državnom činovniku očešali bradu jer je skidao plakate druge stranke, Vulin je, ni manje ni više, procenio da je to „napad na Srbiju”.
Sva vlast je stala uz uplašenog „lidera” da postane gradonačelnik Severne Mitrovice i – pobedio je. Pobedila je, rekao bi zapenušali Vulin, „srpska ideja”, „vladina politika”, „dokazali smo…”
Šta se, sada, zbilo?
Taj isti, izabrani, lansirani, branjeni, tetošeni, vladin čovek, neće da stupi na dužnost gradonačelnika Kosovske Mitrovice, za koji ga je narod izabrao. On jedini vidi problem. Ostalima je sve u redu.
Pantić vuče poteze: daje ostavku na položaj Vulinovog zamenika, uzvikuje da Vulin (obožavani) zloupotrebljava funkciju u stranačke interese (tobož neki Pokret)…
Ali, još žešće: Panta kaže da su oni koji su preuzeli svoje funkcije u ime Srba, u ime birača, u ime Vlade Srbije, po nalogu vlasti iz Beograda – prekršili Ustav! Učinili su to – ispod kosovskih amblema.
Oni su, prevedimo Pantu, izdali Srbiju.
I, šta sada?
Sad Vulin kaže: Pantić je nevažan!
Sad premijer kaže: Biće novi izbori u Mitrovici.
Sad Priština kaže: Novi izbori, pod našom kontrolom i našim amblemima.
Sad Tači likuje.
Šta je sada Pantić: izrod, izdajnik, prevarant ili hrabar čovek koji je sručio istinu u lice? Pokajao se?
Šta je sada Vulin: demagog, politikant, preobraćeni julovac, operativac koji nije priznao Briselski sporazum, ali ga „dosledno” primenjuje, verni činovnik Vučića i Dačića?
Niko ne objašnjava ni šta je uradio Pantić, ni šta radi Vulin.
Srpska ujdurma!
I to na Kosovu!
Dokle, pobogu?

TOP