×

VAŠA I NAŠA KNJIGA

/ / Kolumna

Poštovani čitaoci,

Neki mi kažu da sam isuviše ubrzano radio za ovih šest meseci postojanja izdavačke kuće. Sabiraju: 13 knjiga i 3 specijalizovana izdanja (revije).

Posle mnogih godina u dnevnom novinarstvu, mislim da je to čak i sporo. Ali, nije. Trebalo je sve ispočetka. Nikada ne ide lako.

Ne merim rezultat, učinak, uspeh – po broju naslova. Više je merilo: jesu li ti naslovi dobri, da li su knjige dobre, korisne, sadržajne, potrebne, nove? Da li ruka čitaoca ide ka njima?

I sa uzdžanom skromnošću, posle svih analiza, u kojima su mi pomogli kritičari – prijatelji, mogu reći – dobro je. Više nego dobro za početak.

Pravdam to naslovima: Dobrica Ćosić o Kosovu, Ivo Andrić o Njegošu („Njegoševa svetlost“), četrdeset najuglednijih kritičara i pisaca o Njegošu („Njegoš dva veka“), divan roman Gordane Ćirjanić („Mreža“), veoma originalna i pregledna istorija srpskog naroda profesora Čede Antića („Srpska istorija“), uzbudljiva biografija Miodraga Bulatovića iz pera Radovana Popovića („Kako je Bule pokorio Evropu“), zbirka sjajnih intervjua Dubravke Vujanović o decenijskom trajanju Milorada Dodika („Dodik istina“), vanserijska autobiografija slavnog režisera Zdravka Šotre („Držeći se za vazduh“), kojom završavamo godinu.

Koncept: domaći pisci, najbolji pisci, naše teme, aktuelna pitanja, život ovog naroda – ostaće i za narednu, 2014. godinu. Ne mogu, iz poslovnih razloga, nabrojati naslove i autore, iako se sprema već desetak knjiga, ali garantujem da će biti i uzbuđenja, i otkrića, i ozbiljnih tema, i plejada prestižnih pisaca. Nema prevoda, nema primadona, nema izmišljenih pisaca, nema pretparačkih priča, nema falš tema…

Nisam izdavanje knjiga izabrao ni kao put ka zaradi, ni kao stazu ka popularnosti i reklami. Ovo je veoma ozbiljan, težak, složen, odgovoran ali izazovan posao. Taj izazov vuče i ka paklu i ka raju. Izbeći ponor prvog i naći svoje mesto na dosta skučenom izdavačkom prostoru, poleglom na osiromašenju naroda i potpunoj neuređenosti sistema, može se samo uz dosta žrtvovanja, odricanja i kreativnosti. Raja nema. Ali, ako dobre knjige, izađu iz naše radionice i uđu u kuće onih kojima knjiga nije ukras u policama nego zadovoljstvo saznanja i otkrivanja, onda je i uloga ostvarena i ispunjena.

Svim čitaocima i prijateljima, ljubiteljima dobre knjige, želimo da u Novoj godini, na svakoj stranici knjige života bude ispisana po jedna ispunjena želja.

Ostajte uz nas. Pridružite nam se. Imamo zajedničke želje.

 

TOP