×

UBRZANI KURS PROFESIJE

/ / Događaji

IZVEŠTAJ STUDENTA NOVINARSTVA SA PREDAVANJA MANJA VUKOTIĆA NA FPN

Novinar i vlasnik izdavačke kuće „Vukotić media” Manojlo Manjo Vukotić održao je predavanje studentima novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, povodom njegove autobiografije „Olovne reči“.

„Novinarstvo je najlepši, ali i najteži posao kome nisu potrebni ljudi koji su lažovi i varalice. Novinarstvu su potrebni pošteni, maštoviti i vredni, dok se hrabrost u novinarstvu podrazumeva“, rekao je Vukotić.

„Olovne reči“ predstavljaju autorove zapise i svedočenja o velikim događajima iz bogotog iskustva u periodu od gotovo 50 godina tokom kojih je bio novinar i urednik.

„Na promociji knjige, koja je jedna od najboljih na kojoj sam ikada bila, čula sam jednu rečenicu sa kojom se u potpunosti slažem, a to je da je ovo delo najbolji mogući udžbenik za sve studente novinarstva“, kazala je novinarka i profesorka Fakulteta političkih nauka Neda Todorović.

Vukotić smatra da bi mu danas bilo lakše da osnuje potpuno novi dnevni list, nego da se upušta u pokušaj da „Blic“ ili „Večernje novosti“, u kojima je radio, izvuče is trenutne polutabloidne uređivačke politike.

Pokušaj narušavanja nezavisnoti uređivačke politike, te blokade i pritisci koji su dolazili od strane vlasti dok je bio glavni i odgovorni urednik i direktor kompanije „Novosti“, razlozi su zbog kojih je 2013. podneo ostavku na te funkcije.

„Dok traje takvo političko okruženje nema smisla pokretati novi dnevni list“, izjavio je Vukotić.

Studentima je poručio da novinarstvo znači mnogo odricanja i rada koji zahteva od njih da budu spremni i za trku na sto metara i za maraton, te da je bolje da se još tokom studija opredele i osposobe u redakcijama kroz praksu.

Na predavanju i predstavljaju knjige su govorili i glavni urednik izdavačke kuće „Vukotić media“ Dubravka Vujanović i porfesorka Fakulteta političkih nauka Sanja Domazet.

Manojlo Manjo Vukotić je novinar, urednik, izdavač i književnik koji je novinarstvom počeo da se bavi u „Studentu“, a profesionalnu karijeru započeo 1963. godine u „Beogradskoj nedelji“. Radio je u „Večernjim novostima“ i „Borbi“, gde je bio dopisnik iz Rima i kasnije glavni urednik. Pokrenuo je novi dnevni list „Blic“, krajem 1996, u kojem je bio glavni i odgovorni urednik i direktor, a zatim, 1998, „Glas javnosti“, takođe kao glavni i odgovorni urednik. Nakon 5. oktobra 2000, postao je glavni i odgovrni urednik „Večernjih novosti“ i direktor kompanije „Novosti“ sve do 2013, kada je podneo ostavku. Iste godine je osnovao izdavačku kuću „Vukotić media“. Objavio je knjige „Tara – suza Evrope“, „Bela griva Durmitora“, „Memorijalni prostor Boško Buha“, „Milan Panić – SO“, „Crna Gora sebe razgovara“, „Srpski san Milana Panića“ i “Misija mira”.

Mihajlo Draškić

TOP