×

U ČEKAONICI KOD PSIHIJATRA

/ / Kolumna

Čak i kad površno prelistavate novine, naročito ako gledate televiziju (a pojedine su se pretvorile, ne u državne, nego čisto reklamno-državne, primitivne i poslušničke do bola), negde se iz potaje javi pitalica: šta sad ovo živimo? Kako to sad ide sve brzo, reformisano, obećano, zamenjeno, smanjeno, sređeno (sredićemo), a ovamo – cela jedna polovina lica u krastama. Gotovo neizlečivim. Ustvari, pitate se: Otkud te rane? I, kako ih lečiti?

Samotrčeći zapažate, na primer:

Ministar Vulin jednog dana traži promenu politike prema Americi. Niko ništa. Dva dana kasnije – promenu politike prema Turskoj. Niko ništa! Slobodan strelac? Kad nestašni Ružić nešto zvocne – onda se preispituje poverenje u koaliciju! Dačić brani svoju nevinost, pominju se čistke, biće kongres, pa ćemo da vidimo… Onda ih Vulin “obraduje”: odvoji dva miliona evra za nove stolice i kompjutere u socijalnim ustanovama. A za one penzionere, što je rekao da su “teret društva” – umanjen ček!

Čitate kako je šef države bio u Abu Dabiju, posmatrao trke Formule 1 i pregovarao o – izvozu hrane! Nekako je, istovremeno, tamo bio i ministar Ljajić, zadužen za trgovinu. Koja je tu – trgovina?

Čitate dalje: možda će, svojevremeno daroviti mladić Goran Perčević, uhapšen, postati zaštićeni svedok – ako oda političare koji su mu odobrili kredite! Ne mora, dakle, novostasali tajkun Perčević da odgovara za (eventualne) krađe, ako otkrije “neprijatelje”.

Negde u istom stilu je i hapšenje drugog biznismena, poznatog šabačkog mlekadžije Miroslava Bogićevića. I tu je najvažnije: ko mu je od političara pomagao da podiže kredite! Jer, kaže premijer, “ti krediti se nisu mogli podizati bez pomoći političara”. Neka bude i tako. Ali, taj “veliki privrednik” duguje više od 500 miliona evra, a bogatstvo mu procenjuju na dve milijarde evra. Od 31 banke u Srbiji – kod 29 je zadužen! To bi značilo da je ceo bankarski sistem u Srbiji – potkupljen. Namešten. Lopovski. Nesiguran. Neekonomičan.

Možda nije samo – Narodna banka.

Guvernerka, koja voli da menja imidž (frizure i garderobu), potpuno je samouverena da radi “najbolje za državu i narod”, a banka u gubicima – 45 milijardi dinara! I niko o tome ozbiljno ne priča. Parlament, na primer. Šta je briga za institucije koje pitaju za visinu njene plate? Ne da! Eto, toliko je briga da je raspisala tender za zakup terena za tenis, košarku, odbojku, ali i za – kuglanje! To je briga o zaposlenima. Ona je prva dama u stranci. Kad je u stranci što ne može biti i nad državnim trezorom. Super Jorgovanka!

I, taman kad pomislite, ili začas poverujete, da će i Jorgovanki pasti neki svetli pramen kose ili da će leteća, sveznajuća, plava gromoglasna ministarka, srediti javna preduzeća, nad kojim komanduje, kad ono vesti:

o U Elektrodistribuciji Kraljevo naručili “za poklon radnicima” za Novu godinu – šoljice sa 18-karatnim zlatom u vencu! “Popiju” tako – tri miliona dinara!

o Na tenderu za uvoz uglja iz Rumunije – pobedili ljudi koji su već bili u zatvoru zbog šverca nafte i uglja (tako pišu prodržavne novine)!

Na šta još, šetajući po stranama, možete natrčati?

Evo: na sahranama počeli, umesto opela, da pevaju – klupske, navijačke pesme! Ili slične! Ili da sahrane, pre svega kao porodični obred, pretvaraju u marketinške i propagandne činove. Sa sahrane majke čuvene estradne zvezde, jedne beogradske novine objavile 11 fotografija. Majka imala – 81 godinu. Istog dana, srce za volanom, na službenom putu, izdalo divnog čoveka, sjajnog sportistu, velikog trenera Nenada Manojlovića (61), a te iste novine objavile vest, uz sličicu. Malu umrlicu. Za koga takva umrlica? Za nepoštenje, za etiku, za profesionalizam, za udvorištvo, za neznanje?

Dug red čudesnih zbivanja. Duga hronika društvenog besmisla. Dug bulevar besmislica.

Od svega toga: od nekog lebdećeg nemira, čudnog straha koji se uvlači u ohlađenu dušu, od zagađenosti lažnim obećanjima, od uznemirenosti besplodnim potezima – već smo u čekaonici kod psihijatra!

Hoćemo li ikada postati normalna zemlja? Sa Unijom ili bez nje. Sa Rusijom ili bez nje. Sa MMF ili bez njega. Sa zakonima ili bez njih.

Haotično!

 

TOP