×

SPASIOCI I SPAŠENI

/ / Kolumna

Koketna, plava ministarka, koja se oseća kao gazdarica svih zbivanja u državi i čije bi izjave valjalo tumačiti, nedavno je rekla da jedan njen kolega, ministar, radi „protiv interesa države” i po belom svetu ogovara Vladu! Rekli su svi: videćemo, ali nemamo dokaze, ime i prezime.

Sve je ostalo – bez imena i prezimena.

Onda su istrčale novine koje slušaju stranku te ministarke i otkrile drugu, još goru stvar: jedan ministar u Vladi tražio je od Kineza 8 odsto provizije za posao! Nacrtali su mu senku – ali nema imena. Premijer je ljutito rekao: „Ako ga otkrijemo, leteće, bez obzira iz koje je stranke”!

Svi i dalje sede na svojim mestima, a Kineza ima sve više.

Potom je „najvažniji savetnik” šefa države najavio, na prvoj stranih uglednih novina, da će „danas biti otkrivene senzacionalne stvari od interesa za državu” i sasuo najavu od koje kolena klecaju. Kad, tamo, neki hrvatski novinar, balkanska lutalica, mulja kako je jedan bivši ministar pokrao kiparske pare i kako oni, u istraživanju, imaju punu podršku predsednika Srbije!

Dok oni to preprodaju tužnoj Srbiji i najavljuju noćnu predaju dokumenata prvom srpskom tužiocu, iz istog kabineta, predsednikovog, lansiraju još jedno „senzacionalno” saopštenje: predsednik će, najverovatnije, zatražiti od MUP smenu svog obezbeđenja jer im je rečeno još u oktobru da stave zimske gume na predsednikov auto, a oni to nisu učinili! Ugrožen je predsednik, ugrožena je Srbija, ugrožava se bezbednost svih nas!

Ne možete se odbraniti od takvih „otkrića”. Sipaju jedno za drugim. „Da nismo za pet dana rešili stvari, Beograd bi bankrotirao” – kaže privremeni „mali”, a podržava ga večiti „tvrdi”. „Ovim realnim budžetom zaustavili smo voz koji se kretao ka provaliji” – slikovit je i poetičan prvi čovek Vlade, dok obećava bolji život za dve godine!

Dajte, ljudi, uozbiljite se već jednom! Ne sprdajte se sa državom. Nije to igračka vama data da isterujete svoje strasti, opsesije i neznanje. Ne zaluđujte narod, koji praznih džepova tumara gradovima i poljima tražeći posao i čeka vikend-sniženje u marketima kao božićni poklon, a kupone u  novinama zbog deset odsto popusta iseca kao sličice najmilijih.

Idemo li to ka neredu?

Idemo li to nazad?

Idemo li to ka izborima?

Idemo li to, natraške, ka Evropi?

Idemo li to u tri…?

TOP