×

RIJALITI DRUŠTVO

/ / Kolumna

Gotovo 550 dana proteklo je od ubistva poluanonimne pevačice iz Borče. Retko kojoj sličnoj ili većoj tragediji je posvećeno toliko prvih stranica u novinama i televizijskih minuta.

Drama je završena čudnim činom pre neki dan: uhapšen je njen muž, pod sumnjom da je ubio voljenu ženu. Sad se onesvešćuje u zatvoru.

Ali, prethodni čin te porodične drame je šokantan: pristao je, tako paćenički tužan, da zaigra besmislenu igru u nekoj televizijskoj zadruzi. Iz zadruge se “iščlanio”, jer su mu, navodno, zapretili da će šestogodišnju ćerku odvesti socijalni radnici, pošto više od deset dana nije sa njom.

Kako je došao kući – policija je banula i strpala ga u “maricu”.

Jel to televizijski rijaliti?

Jeste, ali nije ceo.

Ima predigra: poznati novinar, urednik TV kuće sa nacionalnom frekvencijom, rekao je još pre mesec dana da će Z.M. “namamiti da uđe u Zadrugu” i da će ga tamo uhapsiti!

Ko je pisao scenario za ovu “zadružnu igru”? Ko je to režirao?

Rijaliti traje i posle toga. Policija saopštava da su nađeni “novi dokazi”. “Novi dokazi” su da je na odeći Z.M. – pronađeno blato i ko zna šta sve još, a što ukazuje da je počinio gnusno delo. Kao da je to blato, da su te vlasi njegove žene i slični “dokazi” skrivani godinu i po dana i nisu bili vidljivi na prvim veštačenjima!

Smenjuju se nove scene rijalitija: predsednik države – svečano otvarajući 30 kilometara auto-puta, uz osmeh “dug 30 kilometara” – imao je potrebu da kaže, javno, kako je glava nesrećne pevačice “izrešetana i unakažena” i da je to mogao da uradi “samo monstrum”.

Verni ministar policije je, ne znajući ništa, rekao da je “predsednik to izjavio jer je video slike u novinama”. A takvih slika u novinama – nije bilo!

Ova drama je samo jedna sekvenca iz sve raširenijeg, sve tužnijeg, sve dramatičnijeg svenarodnog i svedruštvenog rijalitija. Scene se smenjuju, iz dana u dan.

  • Prime dva člana SNS u Moskvi partneri iz Putinove partije, a propartijski beogradski mediji gruvaju naslove: “Putin podržao Srpsku listu”. Putin je podržao ideju da Srbi budu u vladi zločinca i koljača Srba Ramuša Haradinaja?!
  • “Vučić će Trampu izložiti plan o Kosovu” – zvonili su naslovi pre desetak dana. A iz samog Vučićevog kabineta stiže vest: “Videću se nekoliko minuta i sa predsednikom SAD”. Naravno, u prolazu, u hodniku. Takve scene smo imali i sa ranijim predsednicima.
  • Zatvorenik, već 14 godina iza rešetaka, danima se ispoveda u jednim novinama kako je ubijen Arkan i još mnogi, ko su bili batinaši u Miloševićevo vreme… Mnogo toga neobičnog. Niko iz državnih organa da kaže: “Proverićemo…”
  • Šešelj je za 100.000 evra pristao da provede jednu noć u toj famoznoj “Zadruzi”. Izigravaće – haškog sudiju!
  • To je malo našem narodu – počinju “Parovi”. Sa osiromašenom Lepom Lukić.
  • Opoziciona partija, mitingujući za slobodu medija, dovodi u svoje redove razbojnike koji tuku novinare!

Slagalici nema kraja.

Postaje li, odista, politički, društveni, kulturni život u Srbiji – rijaliti? U njemu učestvuje, podjednako, i takozvana elita, i Zmaj od Šipova, i kriminalci, i prostitutke, i pevačice…

Komedija će imati – i već ima – tragične, dramatične, posledice po naše društvo.

 

 

 

 

TOP