×

Promovisana knjiga „Završna reč”

/ / Događaji, Vesti

Toma-Fila,-Patrijarh-Irinej,-Manjo-Vukotić,-Dragoljub-ĐorđevićU-redu-za-potpisu-redu-za-potpis-2

 

BEOGRAD, 19. oktobar (Tanjug)
Knjiga poznatog beogradskog advokata Tome File pod nazivom „Završna reč“ predstavljena je danas u Aeroklubu, a uvodnu reč o tom delu dao je srpski patrijarh Irinej.

„To je veoma interesantna autobiografska knjiga koja opisuje ne samo o ličnost i porodicu autora, već daje i obilje materijala o događajima, ljudima i prilikama u kojima se našao naš narod“, rekao je patrijarh Irinej, uporedivši delo sa „Ratom i mirom“ Lava Tolstoja.

Prema rečima patrijarha, knjiga svedoči o porodici Fila koja je igrala veliku ulogu u svom vremenu i ostavila veliki trag u našoj istoriji.

Patrijarh je ukazao i na Filinu analizu iz knjige da je raspad Jugoslavije usledio nakon što je Makedonija tražila autokefalnost svoje pravoslavne crkve, kao i dalji tok događaja i ličnosti iz tog perioda koji su doprineli brzom i tragičnom raspadu države.

Takođe je pomenuo i Filin princip advokata na suđenjima „da se ne brane dela, već ljudi“, na šta ga je, kako je naveo, savetovao i upokojeni patrijarh Pavle.

Patrijarh je izrazio očekivanje da će Filina „Završna reč“ biti mali „bestseler“.

Izdavač dela Manojlo Vukotić rekao je da knjiga nije klasična autobiografija, ispovest, sudski zapisnik niti pričaonica, već sve to zajedno, ispričano na „tomofilovski način“.

Prema njegovim rečima, to delo je vodič za pravdu i udžbenik za profesiju, čak „Jevanđelje pravde i istinoljubivosti“.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da je porodica Fila ostavila neizbrisiv trag u istoriji ne samo pravosuđa, već i istorije Srbije, svojim ponašanjem, obrazovanjem i odbranama.

„Posle završne reči dolazi sud, a prvi sud o knjizi koji može da služi na čast autoru dao je prvi među nama patrijarh Irinej – da se knjiga čita u jednom dahu, „ne ispušta se iz ruku“, naveo je Đorđević ističući da se sa tim u potpunosti slaže.

Fila je naveo da je njegovo delo, koje je nastalo uz pomoć brojnih saradnika, predstavlja, zapravo, završetak jedne karijere.

„Pokušao sam da ostavim nešto iza sebe, i da to predstavim na moj imendan – Sveti Toma, koji se danas proslavlja“, naveo je ugledni advokat.

Među zvanicama promocije su, pored brojnih uglednih beogradskih advokata, sudija i sveštenika, bili direktor Javnog servisa Dragan Bujošević i nekadašnji predsednik savezne vlade Nikola Šainović, koji je bio Filin branjenik u Haškom tribunalu.

Knjiga Tome File “Završna reč” u prodaji je na kioscima i knjižarama, ali je možete poručiti i sa naše web prezentacije.

TOP