×

Promovisana knjiga „Državo, ruke uvis!”

/ / Događaji

Istina o ubistvu Zorana Đinđića

POZADINA OSTAJE TAJNA

U ovoj knjizi je izneta istina. Policija je to utvrdila, a sud potvrdio dugogodišnjim kaznama – rekao je Mile Novaković, pukovnik policije u penziji, na predstavljanju knjige „Državo, ruke uvis!“, koja opisuje atentat na premijera Zorana Đinđića.

Novaković je rekao da je ovo delo bazirano na spisima policijske istrage koju je vodio, a koje je sačuvao po predlogu tadašnjeg specijalnog tužilaca Jovana Prijića.

– Kada je predmet otišao u Tužilaštvo, Prijić mi je rekao da ga čuvam kod sebe, kako ne bi neka dokumenta nestala ili bila promenjena – kazao je autor, opisujući i time atmosferu u kojoj su radili policija i tužilaštvo. – Bilo je političkih pritisaka i to mnogo, nekada su pomagali, a nekada i odmagali.

Knjiga u izdanju kuće „Vukotić Media“ ne bavi se političkom pozadinom ubistva, ali je na promociji to bila jedna od glavnih tema o kojoj se govorilo.

Novaković je naveo da je jedan od tajnih zahteva “crvenih beretki” bilo puštanje preostalih pritvorenih pripadnika “zemunskog klana”, posle otmice Miroslava Miškovića, i da je to ostvareno kroz politički pritisak.

Govoreći o političkoj pozadini i njenom razotkrivanju, jedan od prvih ljudi uključenih u akciju “Sablja”, rekao je: “Od toga nema ništa! Opet će par dana o tome da se priča i da se čeka šta će da kaže Legija, koji priča prazne priče.”

– Od akcije Sablja, niko se ne bavi istragom o političkoj pozadini ubistva, kada god sam pitao da li postoji neki tim, ili neki čovek koji se time bavi u policiji, dobio sam negativan odgovor. Ne vidim nikog u današnjoj vlasti ko se time bavi – ukazao je Zoran Živković koji je u vreme ubistva bio ministar policije, a potom premijer.

On je kazao da naručioce ubistva ne treba tražiti izvan Srbije, jer su incijatori pripadnici „Miloševićevog klana“ koji, kako je naveo, ne čine samo članovi porodice bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, već i „njihovi tužioci, generali, novinari“:

– Oni su imali motiv, jer je Đinđić uništio njihov Diznilend, imali su kontakte, a imali su i para da plate.

Živković veruje da najavljena istraga o političkoj pozadini neće postati zvaničan zahtev na evropskom putu Srbije, o čemu je govorio izvestilac Jelko Kacin.

Tadašnji zamenik tužioca za organizovani kriminal, Mioljub Vitorović, sada zamenik tužioca za ratne zločine, složio se da „svako ko naljuti Miru Marković nastrada“. A složio se i sa naslovom knjige:

– Tada je država zaista digla ruke uvis zbog raznoraznih strahova.

Izdavač objasnio je da knjiga nosi naslov “Državo, ruke uvis!” jer se država predala mafijaškom klanu, što je dovelo do njenog poraza.

– Porazila ju je banda nepismenih i neobrazovanih, koja je ubila jednog od najtalentovanijih političara novije srpske istorije.

Vukotić je rekao i da se sama knjiga ne bavi političkom pozadinom.

Knjiga Mileta Novakovića u prodaji je na svim kioscima i knjižarama, ali je možete poručiti i sa naše web prezentacije.

Slike sa promocije
TOP