×

Promovisana knjiga Dragoša Kalajića “Olja”

/ / Događaji, Vesti

VULKAN ISPOD BARŠUNA

Među delima i ličnim stvarima umetnice Olje Ivanjicki, izloženim u Istorijskom muzeju Srbije, sinoć je (17. oktobar) predstavljena knjiga „Olja“, pisca i slikara Dragoša Kalajića, koja je tri decenije čekala da bude objavljena. Rukopis kucan na pisaćoj mašini, na srpskom i engleskom jeziku, iz senke je izvukao izdavač „Vukotić media“.

– Deluje senzacionalno kada čujete da je 30 godina nešto čekalo da bude objavljeno, ali za umetnost to nije veliko vreme – rekla je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević. – Ovo je važan dokument za razumevanje Olje ne samo kao javne ličnosti nego i kao umetnika. Ali i značajna knjiga napisana iz ugla čoveka koji je umetnika razumeo i kao otpadnika u društvenom miljeu 70-ih.

Ognjevićeva, koja je poznavala i Kalajića i Ivanjicku, predstavila je Dragoša kao specifičnog stilistu, gospodina bez dlake na jeziku, koji je provocirao i kritikovao na elegantan način, dok je Olja za nju bila kreativna i na trenutke nestvarna osoba, koja je iza baršunaste pojave krila vulkansku energiju.

– To su izuzetno složeni umovi koji promišljaju na sofisticiran način koji podrazumeva velika predznanja iz različitih oblasti. Upravo zato sam bila zainteresovana na koji način je upravo on pisao o njoj – istakla je Ognjevićeva.

Direktorka Fonda „Olga Olja Ivanjicki“ Suzana Spasić je naglasila da je promocija ove knjige kruna izložbe „Zaostavština Olje Ivanjicki“, koju je do sada videlo 30.000 posetilaca i koja će biti okončana 1. novembra.

– Došao sam do rukopisa dvoje izuzetno darovitih, maštovitih, inteligentnih ljudi, koji su iskakali iz svog vremena, ali su sasvim sigurno ostavili dubok trag i za ovo vreme – kazao je Manojlo Manjo Vukotić, direktor „Vukotić media“. – Ovo je pronicljiva knjiga, koja sa visokog prestola, koji je sebi sa pravom dao Dragoš, govori o Olji na jedan gotovo sveznajući način.

O čuvanju oko 50.000 umetničkih slika i grafika koje je Olja Ivanjicki napravila govorila je Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, dok je Mirko Mrkić Ostroški, Oljin dugogodišnji prijatelj i predsednik UO Fonda, ispričao nekoliko crtica iz Oljinog života s početka 90-ih godina prošlog veka.

“Večernje novosti”

 

TOP