×

Promovisana knjiga Aleksandra Tijanića „Jesmo li prevareni”

/ / Događaji, Vesti

Tijanic_promocija-03
Tijanic_promocija-02
Tijanic_promocija-01
BEOGRAD, 15. decembra (Tanjug)

Knjiga Aleksandra Tijanića „Jesmo li prevareni“ promovisana je u Pres centru UNS.

O Tijaniću i knjizi govorili su, pored izdavača Manojla Vukotića, Tijanićev advokat Zdenko Tomanović i novinarke Mirjana Bobić Mojsilović, Olivera Kovačević i Jelena Petrović.

Vukotić je konstatovao da je Tijanić „posedovao proročansku moć velikog novinara i savršeno predviđao sled događaja“. Prema njegovim rečima, ta zbirka tekstova jednog od najznamenitijih jugoslovenskih i srpskih novinara, na originalan, sveobuhvatan, analitičan način, raskošnim stilom, govori kako se i zašto velika Jugoslavija raspala na šest delova.

Izdavač se zahvalio gostima koji su do poslednjeg mesta ispunili salu i učesnicama razgovora o Tijaniću, jer ga je doživeo kao iskreno odavanje pošte kolegi kakvog, kako je rekao, “nismo, niti ćemo skoro imati u Srbiji”.

Posebno su bile zanimljive anegdote koje su pričale Tijanićeve koleginice Bobić-Mojsilović i Kovačevićeva, kao i mlada Jelena Petrović, koja je sa Tijanićem, kao generalnim direktorom RTS, uradila poslednji intervju, još dok je bila studentiknja druge godine novinarstva. Taj intervju je, posthumno, objavljen u NIN-u.

Bobić-Mojsilović je, kroz priču o njenom i Tijanićevom bekstvu iz Sarajeva, kako ne bi bili linčovani, pokazala koliki je bio džentlmen da bi je zaštitio. Rekla je da nije bilo većeg prijatelja od njega, a ni neprijatelja kada nekog “uzme na zub”.

Kovačevićeva je kazala da je Tijanić dao sve naslove i slogane za emisije koje je pokretao, a da ti naslovi žive i posle njega, kroz razne varijacije. Ne krijući da je bio strog šef, koji je svima ulivao strah, istakla je da je on uvek svoje saradnike štitio.

Po završetku promocije knjige, Nino Brajević, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, saopštio da je novoustanovljenu nagradu, koja nosi Tijanićevo ime, a koja će se svake godine dodeljivati za borbenost u novinarskom izražavanju, dobila Jelena Popadić, novinar “Politike”.

Popadićeva je ove godine istraživala finansiranje medija i nevladinih organizacija.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i biće uručena 22. decembra 2015. godine, na dodeli godišnjih nagrada UNS-a.

Knjiga Aleksandra Tijanića „Jesmo li prevareni” u prodaji je na kioscima i knjižarama, ali je možete poručiti i sa naše web prezentacije.

TOP