×

Promocija romana „Mreža” Gordane Ćirjanić

/ / Događaji

Promocija romana „Mreža” Gordane Ćirjanić održana je 18. jula 2013. u Pres centru Udruženja novinara Srbije. Govorili su Aleksandra Đuričić, književni kritičar, izdavač Manojlo Manjo Vukotić i autorka.

Osnivač i direktor „Vukotić media“ Manojlo Vukotić je podsetio da je svoju izdavačku delatnost započeo knjigom Dobrice Ćosića „Kosovo1966-2013“ i da je veoma srećan što je uspeo da privoli Gordanu Ćirjanić da joj objavi novi roman „Mreža“,  kome je prvi tiraž 3000 primeraka.

Vukotić je najavio da će do Beogradskog sajma knjiga u oktobru, prema planu, objaviti oko 10 naslova najpoznatijih autora.

„Mrežu“ je predstavila književna kiritčarka Aleksandra Ðurićić koje je istakla da se ovo delo veoma razlikuje od svih prethodnih autorkinih romana, jer se bavi savremenim srpskim selom ali kao mestom vradžbina, sujeverja, predrasuda. I to ne u istočnoj Srbiji gde su svi ti drevni rituali veoma prisutni već onim selima koji su u širem krugu oko Beograda.

Glavni junaci su bračni par intelektualaca iz Beograda (on je novinar a ona je učiteljica) koji odlučuju da se presele na selo i tako nađu sredinu gde će živeti mirno.

„Autorka postavlja ključno pitanje u romanu: može li se na selu živeti sa gradskom pameću, ali kao i na još neka druga pitanja ne daje isključivi odgovor“, naglasila je Ðurićićeva.

Za nju je veoma važno što spisalteljica, uprkos mračnim bojama kojima slika aktuleni život na srpskom selu „ipak dolazi do zaključka da rešenja i za najteža pitanja uvek postoje, samo ih treba naći i poručuje da idealni svetovi ne postoje, osim ukoliko ih ne stvorimo sami za sebe i da nikako nije rešenje pobeći sa ovih prostora“.

Gordana Ćirjanić se ogradila da nije imala nameru da se bavi etnografskim studijama, ali je ipak obišla „teren“ i saznala iz prve ruke koliko su razne vradžbine i verovanja prisutna u našoj sredini i to ne samo na selu.

Ona je ispričala da ju je ovoj temi privukao susret sa mladom ženom koja je kao intelektualka otišla da živi na selu i suočila se sa spiritulističkim seansama, gatanjem i raznim drugim praznoverjima za koje nije ni znala da postoje.

Književnica se nada da će se čitaocima svideti roman jer se trudila da bude ne samo dobro napisan već isto toliko zanimljiv i zabavan.

 

Slike sa promocije

Promocija romana „Mreža” Gordane Ćirjanić

TOP