×

PROMOCIJA KNJIGE VLADIKE GRIGORIJA U MOSTARU

/ / Događaji

U prepunom Vladičanskom dvoru u Mostaru održana je prva promocija knjige “Gledajmo se u oči” Njegovog preosveštenstva episkopa Diseldorfa i cele Nemačke Grigorija, koja je njegova svojevrsna autobiografija.

Promocija je održana u okviru 100-tih “Šantićevih večeri poezije”, a vladika Grigorije je rekao da je knjiga posvećena i Šantiću, koji je simbol Mostara.

– Ova knjiga je u slavu Šantića, a Šantićeva slava je da budemo ljudi, pažljivi i pjesnici, odnosno da pustimo da Bog u nama diše – istakao je vladika Grigorije.

Njegovo preosveštenstvo je naglasio da je Mostar za njega i dalje najdublji i najtopliji, najotmeniji, najgospodstveniji grad u bivšoj Jugoslaviji.

– Tamo gdje sada jesam imate stalni osjećaj da tu postoji država, a kada dođete u Mostar imate apsolutni osjećaj da država ne postoji i onda ne možete da se načudite kako uopšte stvari funkcionišu – rekao je vladika Grigorije.

On je rekao da je iz knjige izbacio celo poglavlje koje je bilo posvećeno Hercegovini zato što je imao utisak da ne može to tako na brzinu da obuhvati.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Mostara Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da u knjizi vladike Grigorija ima mnogo Hercegovine, te da baš zato u predgovoru profesor Ljubomir Simović kaže “Hercegovina je bila njegova škola”:

– U ovoj knjizi vladika Grigorije daje odgovore na pitanja o svom životu, odrastanju, ljubavi prema vjeri, odnosima sa blaženopočivšim patrijarhom Pavlom, episkopima, ali i o trenutku u kojem se nalazi srpski narod – o položaju crkve, njenom odnosu sa državom, neophodnom pomirenju sa komšijama, odbrani Kosova.

Danijela Jelić sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci rekla je da u prvom delu knjige, u kojoj je intervju sa vladikom Grigorijem, može da se iščita jaka poruka, čak i o tome kako bi BiH trebalo da bude uređena.

Ona smatra da poglavlje besjeda ima neku vrstu savremenih jevanđeoskih poruka koje vrlo jasno korespondiraju sa vremenom u kojem živimo.

Pjesnik Đorđe Sladoje rekao je da naslov knjige “Gledajmo se u oči” govori za sebe jer su oči ogledalo duše i ogledalo sveta.

Osim velikog intervjua na početku knjige tu su i “Putokazi”, odnosno kolumne vladike Grigorija koje je pisao posljednjih godina, ali i neke od besjeda poput one iz Mrkonjića u kojoj vladika kaže “Pola srca mi ostaje u Hercegovini – vratiću se u nju da umrem”.

Jedan dio knjige su “Znakovi” – izjave vladike Grigorija, a posljednje poglavlje pod naslovom “Ogledalo” donosi zapise nekih prijatelja o njemu.

(izvor “Argumenti”)

TOP