×

Promocija knjige „Milan Panić – Misija mira, Dejton je moja ideja”

/ / Događaji

IMAO JE RECEPT ZA MIR

Kada sam, pre skoro 30 godina, došao u Srbiju, došao sam da sklopim mir i sklonim sankcije. Kasnije su pisali da u tome nisam uspeo. Ali, kada pročitate ovu knjigu videćete da sam uspeo da ih dovedem u Dejton, jer sam znao recept – kako da nateraš Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića da razgovaraju – rekao je Milan Panić, na promociji knjige “Milan Panić – Misija mira, Dejton je moja ideja”.

Knjiga, čiji je autor Manojlo Manjo Vukotić, otkriva detalje sklapanja sporazuma kojim je završen rat na prostorima SFRJ i ulozi bivšeg premijera SR Jugoslavije u događajima 90-tih. O tome da je Dejtonski sporazum sklopljen na inicijativu Panića, svedoče i brojna dokumenta američke obaveštajne agencije (CIA), koja su nedavno objavljena, kao i bogata korespodencija Panića sa svetskim liderima, među kojima je najvažnija ona sa američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Skidanje vela tajne sa tih dokumenata bio je, prema rečima autora, neophodan razlog za nastanak knjige.

– Iz samih prepiski sa Klintonom vidi se kako je pripreman Dejton, da je Panić dao ideju da se takva konferenija održi. Panić je nesalomivog duha, veliki patriota i borac. Uvek se borio za mir i na kraju izborio. I sam Klinton priznaje da je Dejton bio Paničeva ideja – rekao je Vukotić, kome je ovo druga knjiga o Pantiću.

Vukotić kaže da se mnoge Panićeve vizije, koje su izgledale nerealne, danas mogu okvalifikovati kao proročanske, jer su se ostvarile ili će se tek ostvariti. Kao primer, naveo je granice, za koje je Panić još 90-tih govorio da će biti izbrisane i da ćemo svi živeti u jednoj zajednici, kako god se ona zvala – Evropska unija, Evropska zajednica, Balkanska zajednica…

Autor knjige podsetio je i na Panićevu ulogu u okupljanju i pomaganju srpske opozicije, koja nije imala snage da se izbori protiv tadašnjeg režima, što je dovelo do Panićevog pada, a kasnije i do smene Dobrice Ćosića, predsednika Jugoslavije.

Sam Panić danas priznaje da nije bilo lako postići mir, ali da je to morao i hteo da uradi.

– Kada sam došao u Srbiju, mislio sam da sam došao na Mars – priseća se ovaj Amerikanac srpskog porekla, kako se predstavlja. – Za mene je bilo važno da kažem da sam uradio sve što sam mogao. “Mir, mir, mir”, bio je moj moto. Znao sam da narod Jugoslavije nije kriv za sukob koji je nastao nego inostrani faktor, koji treba da preuzme ogromnu odgovornost. I verovao sam da lideri bivših jugoslovenskih republika mogu da se dogovore. Iz ove knjige se vidi i kako sam uspeo, ne samo da ih nateram da odu u Dejton, nego i kako da Milošević tamo nastupi. Sve sam uradio da se dođe do mira.

Akademik Ljubiša Rakić govorio je o fenomenu Milana Panića, koji je rođen da bude “kreativna ličnost”, od ranog detinjstva, do današnjeg dana.

– Iza njega je uvek ostajalo bogatstvo. Svuda je ispoljavao svoju individualnost i kreativnost. To je pokazao i na poslovanju ICN Galenike. Ona je postala moderna farmaceutska industrija koja je omogućavala preživljavanje našeg naroda u periodu sankcija.

Profesor Momčilo Grubač, ministar u Panićevoj vladi, rekao je da Srbija nije umela da iskoristi šansu zvanu Milan Panić:

– On se stvorio niotkuda i svojom mudrošću i državnošću vrlo brzo osvojio poverenje većine u narodu. Odmah je bilo jasno da neće biti lokalni anonimni političar. Nametnuo se Evropi i najrelevantnijim međunarodnim forumima. Umeo je da uoči problem i nađe racionalno rešenje. Bio je neopterećen komunističkim nasleđem, zbog čega nije robovao, kao mi ostali, prethodnom režimu. Naprotiv, on je znao šta je demokratija. Da se njegov mandat nije sveo na samo devet meseci, sve reforme bismo mnogo brže i lakše sproveli. Prednost je bila i što je došao kao bogat čovek, pa je umeo da napravi razliku između privatnog i opšteg intresa. Zbog toga je bio pravi državnik. Najveći kapital koji su ostavili Panić i njegova vlada je u tome što je vratio nadu obeshrabrenom narodu Srbije koji je video da se može i drugačije od onog što su mu predstavljali u prethodnim režimima. Zbog toga sam ponosan što sam bio Panićev ministar.

Na promociji knjige govorio je i Dragan Karajović, nekada lider Studentskog pokreta, a danas biznismen u Panićevoj firmi MP Biomedikals.

– Izabrati podršku Paniću bilo je sasvim jednostavno. Imao je viziju, znao je šta znači ujedinjena Evropa. Znao je šta znači zaustaviti rat. Znao je kako ujediniti opoziciju, kako zbližiti različite ideje koje su tadašnji lideri imali. Nije štedeo u tome da dobiju legitimitet. Čast mi je što sam deo istorije u kojoj je on učestvovao.

Knjiga je promovisana u beogradskom “Aeroklubu”, pred mnogobrojnom publikom.

 

Fotografije sa promocije
TOP