×

Promocija knjige i izložba slika Miloša Šobajića

/ / Događaji

Pred nama su dela slikara o kojem je u Parizu, Beogradu i Londonu objavljeno pet monografija, u kojima su uvodne reči dali veliki stvaraoci među kojima i nobelovac Peter Handke, čija se dela nalaze u 40 muzeja širom sveta, što svedoči o umetničkoj vrednosti i međunarodnom priznanju njegovog rada – kazala je Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja koja je otvorila izložbu. – Šobajićeva umetnost čini se kao odbrana integriteta i identiteta ne samo pojedinca, nego i čitavih naroda. Ključna poruka jeste vapaj za slobodom, u istinskom značenju te reči, gde čovek nije rob ni tehnologije, ni vremena, ni ideologija.

Sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i onih sa početka Šobajićevog pariskog stvaralaštva kao i tri skulpture izlagane širom Evrope ostaće deo trajne umetničke postavke „Kombank dvorane“.

– Tema svih izloženih radova je progon. To je tema kojom se kroz svoja dela decenijama unazad bavim – rekao je umetnik. – Ovih sedam slika predstavljaju srž tog progona i voleo bih da ga posetioci osete bar malo kako sam ga ja osetio.

O stvaralaštvu Miloša Šobajića besedio je likovni kritičar i pesnik Dragan Jovanović Danilov:

– Ono što je očevidno u Šobajićevom delu jeste da njemu nije bliska radikalna avangarda, već je opsednut večnim vrednostima slike. Na njegovim slikama je fantastičan unutrašnji sadržaj transponovan u vizuelno. Ono nevidljivo, teško uhvatljivo dovedeno je u opseg vidljivosti. Šobajić je na slikama osvetlio anđele i demone srpskog istorijskog karnevala, a isto tako i anksioznost čoveka današnjeg vremena. Šobajić je slikar koji je brutalno bezobziran u svom slikarskom činu, bez laži, prevare i kompromisa, režiser slikarske drame u kojoj je dramska opruga zategnuta do pucanja. NJegov potez je kao udarac u nekoj borilačkoj veštini. Šobajić je jedan od retkih vesnika u našoj umetnosti, a to su oni umetnici koji pružaju mogućnost da kroz njihovo delo dođemo do nekih istina koji dolaze iz drugih svetova. To su umetnici koji vide te metaistorijske perspektive i koji nam svojim slikama objavljuju zastrašujuće istine o realnosti našeg vremena.

Neposredno pre otvaranja izložbe predstavljena je knjiga autobiografskih zapisa „Mojih devet života“ o kojoj je, pored izdavača Manojla Vukotića i autora, govorio i prof. dr Darko Tanasković, koji je rekao:

– Šobajić govori na izvanredan način o strategiji rušenja duhovne vertikale našega sveta. To je dragoceno za sve nas koji živimo u ovom vremenu. Retko da sam gde pročitao prvo dijagnozu, a onda razornu kritiku svega onoga što nam se predstavlja kao nova duhovnost, u stvari obezduhovljenosti. „Mojih devet života“ je ohrabrujuća i lekovita knjiga, svedočenje vrhunski kultivisanog stvaraoca, svedočanstvo i putokaz koji nam daju umetnost i mudrost.

(izvor Večernje novosti)

 

Prilog možete pogledati ovde:

 

TOP