×

PREDSTAVLJENE “OLOVNE REČI”

/ / Događaji

 

 

 

 

 

 

 

„Vukotićeva knjiga je istinski čitalački doživljaj. Mislio sam da je autor napravio izbor iz svojih kolumni koje je pisao decenijama, ali me je dočekala potresna autobiografska ispovest, kratka istorija posleratnog novinarstva u kojoj je Vukotić igrao tako zapaženu ulogu. Meni se čini da je ovo što je napisao u knjizi važnije i hrabrije od svega što je napisao u novinama. Novine su novine, a knjiga je knjiga i bolje od novina se opire prašini“, poručio je akademik Matija Bećković na predstavljanju knjige „Olovne reči“ Manojla Manje Vukotića, u Kolarčevoj zadužbini.

Manjo Vukotić, Matija Bećković, Radmila Stanković, Siniša Kovačević i Gojko Tešić

 

Pisac Siniša Kovačević istakao je da “odavno nije čitao pošteniju knjigu”.

„Sve su autobiografije koje sam čitao odavale elemente samozaljubljenosti i naknadne pameti osim Vukotićevog štiva. Knjiga sadrži crnogorsku Penelopu koja čeka svog Odiseja… Antigonu koja treba da se opredeli između dva svoja brata koji su u različitim šumama… Čitaoci će naći i junošu koji se odriče svoje stipendije radi pogleda u budućnost“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, knjigu odlikuje i istorijsko poštenje u kojem su opisane situacije koje su važne za noviju srpsku istoriju.

„Svedoci smo da u vreme liberalnog kapitalizma, koji narušava moralne vrednosti, nema altruizma ni čovekoljublja, sve se svodi na interes, a ova knjiga barata toplinom, ljubavi prema zavičaju, prema svojima i tuđima, razumevanjem i levih i desnih i ljubavi prema kolegama. Naročito ljubavi prema profesiji. Ne samo da je radio posao koji voli, nego je i znao da ga radi“, zaključio je Kovačević.

Novinarka Radmila Stanković kazala je da Vukotićeva knjiga za nju predstavlja veliko otkriće:

„Koliko god sam nekim događajima iz ove knjige svedočila, za mene je ona važna zbog onoga što je Vukotić prećutao za vreme svog novinarskog staža, a sada nam otkriva kao pisac. Sve to što navodi u knjizi neće se svideti nekim ljubiteljima apolitički korektnih mitova. Vukotić je bio spreman na to kada je odlučio da napiše ovakvu knjigu“.

Ona je navela da u svojoj knjizi Vukotić čuva uspomenu na neke ljude iz sveta politike i kulture zbog njihovih časnih postupaka i iskrenih zabluda.

 

Književni kritičar Gojko Tešić rekao je da naslov knjige simbolizuje težinu reči izlivenih iz olova.

„U sjajnoj knjizi Manojla Vukotića mogu se naći svedočenja o olovnim vremenima kojih je kod nas bilo previše. Ovo je čudesna knjiga o izuzetnoj karijeri u srpskom novinarstvu u kojoj nema ničeg mrziteljskog, već, naprotiv, otkriva da u esnafu ima ljudi koji su više od novinara. Knjiga donosi uzbudljive političke priče, od izeštavanja u vreme Tita do savremenog doba sa akterima Vukom Draškovićem, Koštunicom, Đinđićem i Tadićem.

 

Manojlo Vukotić objasnio je zašto je u naslovu knjige nazvao svoje reči olovnim:

“Na početku svoje novinarske karijere ušao sam u štampariju gde se sve radilo u olovu i od olova. Prošao sam i kroz olovne godine kada su meci obletali oko glava. Raznobojni napadači, voštene patriote, državne štetočine, silikonski ezuropejci su prolazili drumovima pored mene i zbog toga su reči su postale, bile i opstale kao moje najpreciznije oružije u pobedama i porazima. Reči su postale moje jedino, najbolje i najpreciznije oružje, u čestim pobedama, ali i u gorkim porazima“.

Kako je rekao, iz knjige je nešto namerno, a nešto iz zaborava izostavio, kao na primer „crvene“ i „crne“ datume.

Kako je rečeno na skupu, knjiga je autobiografija, ali i svedočenje o novinarstvu, politici i udžbenik za novinare. Vukotić u uzbudljivom autobigrafskom štivu piše o rastanku sa kompanijom „Novosti“ u kojoj je proveo skoro četiri decenije, susretima sa političarima i umetnicima, tajnama novinarskog zanata i modelima opstajanja u teškom i rizičnom poslu kao što je uređivanje dnevnih novina.

Promociji Vukotićeve knjige prisutvovao su bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica, biznismen Milan Beko, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković sa suprugom, bivši korašarkaški reprezentativac Dejan Bodiroga, advokat Toma Fila, lider Nove stranke Zoran Živković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, reditelji Zdravko Šotra i Radoš Bajić, mnoge kolege novinari i drugi poštovaoci.

Advokat Toma Fila pozdravlja nekadašnjeg premijera Voislava Koštunicu

 

 

Milovan Ćulibrk, Milan Beko, Vojislav Koštunica, Dragan Stojkov, Đorđe Momirović

Lider Nove stranke Zoran Živković, nekadašnji premijer Republike Srbije

Ivan Stanković, Zdravko Ponoš, Milomir Marić, Bojan Dimitrijević

Veliki broj prisutnih strpljivo čeka da im autor potpiše knjigu

Slikar Miloš Šobajić

Reditelj Radoš Bajić

Dejan Bodiroga, nekadašnji košarkaški reprezentativac, čestita Manojlu Vukotiću

Milenko Radoman, Danica i Vuk Drašković

Milomir Marić

Neda Todorović i Zdravko Šotra

Radivoj Cvetičanin

Vojislav Koštunica

 

Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika i biznismen Milan Beko

TOP