×

PREDSTAVLJENA KNJIGA „RASPAD I RAT“ MILOVANA ĐILASA

/ / Događaji

(Izvor VN)

DA je knjiga „Raspad i rat – dnevnik 1989-1995“ Milovana Đilasa objavljena u kakvoj ediciji romana, niko ne bi pomislio da to nije roman, a kako toga nije bio svestan ni njegov pisac, ni izdavač, preostalo je da to kaže njegov čitalac i jedan od junaka tog romana. Taj čitalac i junak, akademik Matija Bećković sinoć je na promociji u maloj sali Kolarčeve zadužbine mnogobrojnoj publici rekao da se „ovaj put Đilasu desilo i posrećilo ne malo književno čudo“ i da bi bila pravda da mu ovaj put ne izmakne „Ninova“ nagrada, koju bi mu trebalo dodeliti posthumno.

– Pisac je idući u korak s vremenom vodio dnevnik, a usput napisao roman kakav je odavno želeo da napiše – nadahnuto je govorio Đilasov bliski prijatelj, pesnik Bećković. – Ne sećam se da sam do kraja pročitao nečiji dnevnik, a ovaj sam čitao s radoznalošću i uzbuđenjem s kakvim odavno nisam čitao ni jedan roman. Mada mi je bio poznat početak i kraj – romana.

Manojlo Vukotić, direktor „Vukotić medija“ smatra da je objavljivanjem knjige „Raspad i rat“ kao izdavač ispunio zadatak, obavezu i ulogu.

– Ova knjiga nije samo ekskluzivno štivo, koje je gotovo tri decenije šćućureno, odvojeno, dobro upakovano, gotovo zaboravljeno, počivalo u radnoj sobi autora – kaže Vukotić. – Đilas je izvanredan znalac prilika, prosuđuje o jednom vremenu kada se pred njegovim suznim očima rastače zemlja za čije je stvaranje i opstajanje uložio ceo život. Veštinom savršenog majstora slika na desetine portreta koji su deo jata koji kruži oko njega i kada su vrane i kada su labudovi. „Raspad i rat“ je knjiga za otrežnjenje.

Aleksa Đilas govorio je o značaju i suštini dnevnika uopšte, a povodom objavljenog dnevnika njegovog oca.

– Dnevnik je Đilasova poslednja borba u kojoj svodi račune svog burnog veka, ali i hronika ubrzanog propadanja jedne zemlje i sunovrata jednog društva – rekao je istoričar Veljko Stanić. – U njemu možemo da pratimo korene jugoslovenske krize, traganje za alternativama, analizu politika njenih glavnih protagonista. Dnevnik je i knjiga o srpskim intelektualcima i njihovim iluzijama, dilemama, ambicijama, porazima.

 

TOP