×

Predstavljen roman „Godine vrana”

/ / Događaji

 

 

 

 

 

 

 

Roman “Godine vrana” poznatog dramskog pisca Siniše Kovačevića, kao autentično viđenje sudbine Beograda pre jednog veka, izazvaće različite polemičke varnice, kakve i prate izuzetna dela, ocenjeno je na predstavljanju knjige.

Kovačević je naveo da se roman, koji je objavila kuća “Vukotić media”, bavi Beogradom 1918. godine, vremenom okupacije i prve godine slobode.

– Prestonica je bila bez srpskih muških glava jer su svi otišli preko Albanije, ostale su žene i nejač, dok se iz odžaka nije video dim jer nije imalo šta da se naloži. Tri zime bile su toliko hladne da se Dunav ledio. Vešala na platou isped hotela Balkan i Moskva bila su spremna da se na njima izvrši kazna i za najmanju sitnicu. Uz svu tu pošast, proveren je podatak, pojavilo se toliko vrana da su napadale ljude i konje, eto okvira za roman – otkrio je delić priče autor..

Roman “Godine vrana” je najubedljivija, najautentičnije viđena i prikazana sudbina Beograda na kraju tragičnog, a za Srbe pobedičkog Prvog svetskog rata – rekao je Manojlo Manjo Vukotić, izdavač i direktor kuće “Vukotić media”:

– Celu tu uzvitlanu atmosferu: vešala na Terazijama, oficirski dvoboji, glad, ljubav, umiranje i rađanje, Kovačević je maestralno ispleo, u dahu i zanosu. Autor na nov način tumači ne samo istorijske epizode, već i sudbinske odnose celih naroda.

Govoreći o romanu, Gojko Tešić je oceno da je delo na ivici noža sa kojeg lako može da se sklizne, ali tu ipak nema obračuna već se daju činjenice.

– U njemu se srećemo sa tragičnim sudbinama pojedinaca, sa naše i protivničke strane. Očekujem da roman odjekne na raznim stranama bivše Jugoslavije.

Tekst romana, smatra Tešić, može da se pretoči u izuzetnu dramu ili izuzetan film.

Tekstove iz romana čitali su glumci Miodrag Krivokapić, Bojana Stefanović i Nenad Maričić.

Predstavaljanju knige prisustvovali su mnogi predstavnici kulturne, političke i javne scene, a promocija je održava u Krunskoj ulici, gde se odvija i radnja romana. Domaćin je bila ugledna pravna kuća CMS, sa sedištem u Krunskoj 73.

(izvor Fonet)

TOP