×

Ana Ćosić Vukić

 

Ana Ćosić Vukić, celoživotni pratilac slavnog oca Dobrice Ćosića, radila je predano i istraživački godinama na ovom rukopisu. Otac i ćerka, doktor književnosti, sklopili su zanimljiv dogovor: da i pismeno i usmeno osvetle stvaralački čin velikog pisca. Uz ta dopisivanja i razgovore, godinama, Ana je ušla u sve tajne očevog pisanja: od inspiracije, sakupljanja građe, vajanja književnih junaka, pletenja sudbina, do izlivanja poruka i pouka knjige. Naravno, ambicija je bila da se u centru otkrivanja nađu romani sa kojima se Ćosić popeo na vrh srpske književne piramide.

U tom živom, veštom preplitanju ćerkinih pitanja, koja su ponekad veoma provokativna i nimalo blagih opaski, otvara se jedna iznijansirana i višebojna slika Ćosićevog stvaralaštva.

Dobrica je, ispovedajući se ćerki, rekao više nego što je uspeo decenijama pisanja i govorenja o sebi kroz brojne zaspise, intervjue, ispovedi. Ovde saznajemo prvi put kako je zaista živeo, odrastao, voleo, tugovao, strahovao i stvarao. Zahvaljujući Ani, koja je jedina to i mogla, kao najbliža i najodanija celog života, sada imamo zaokruženu priču o životu velikog pisca.

Knjiga je bogato ilustrovana dosad neobjavljenim fotografijama.

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 1.299,00 rsd Obim: 368 strana (kolor)

  O AUTORU

  Ana Ćosić Vukić rođena je 4. maja 1954.  Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost, gde je doktorila na pripovetkama Branka Ćopića.

  Od 1982. do 2014. bila je zaposlena u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu i radila na projektu Istorija srpske književne periodike.

  Učestvovala je u radu većeg broja nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova.

  Od 2003. do 2008. bila je predsednik Zadužbine Desanka Maksimović. Bila je član redakcionog odbora izdanja Celokupnih dela Desanke Maksimović.

  Priređivala je izbore pripovedaka Branka Ćopića i Izabrana dela Branka Ćopića.

  Iz rukopisne građe i dnevnika Dobrice Ćosića priredila je knjige: Piščevi zapisi 1-4, Piščevi zapisi 1993-1999, Vreme zmija (u izdanju Službenog glasnika preimenovane u ediciju Lična istorija moga doba).

  Priredila je, takođe iz Ćosićevih dnevničkih beležaka, knjige Kosovo, Bosanski rat i U tuđem veku.

  Inicirala je i  priredila knjigu portreta prijatelja Dobrice Ćosića Prijatelji moga veka. Posle piščeve smrti posthumno je objavila po njegovoj želji U tuđem veku II i Dvanaest srpskih pisaca.

  Objavila je knjige: Slika sveta u pripovetkama Branka Ćopića, Stare i nove književne teme, Časopis JAVNOST – 1980.

  Naručite knjigu:

  TOP