×

dr Dragana Jovanović

 

Posle više od godinu dana velike borbe celog sveta protiv pandemije izazvane virusom Covid 19, pred čitaocima je prva knjiga posvećena toj temi.

Čuvena profesorka i doktor pulmologije Dragana Jovanović odgovara na pitanja koja interesuju svakog čoveka širom planete: Šta je Virus SARS-CoV-2? Šta je važno kod dijagnostike infekcije? Kakve su klliničke manifestacije i oblici? Koja terapija se primenjuje i koja daje najbolje rezultate?

Doktorka Jovanović daje nam i savete kako da prepoznamo simptome, kako da poboljšamo imunitet i pomognemo sebi i svojim bližnjima.

Obzirom da je knjiga pisana iz dana u dan, prateći nova saznanja i dostignuća medicine u ovoj do sada sasvim nepoznatoj oblasti, u knjizi su i poglavlja o vakcinama, njihovom dejstvu i manama, kao i karakteristikama svih kod nas dostupnih.

Knjiga koja će nam pomoći da saznamo više o trenutno najvećoj zdravstvenoj muci koja nas je sve zadesila, a upravo strah od nepoznatog je ono što nam je najviše otežalo život u prethodnim mesecima.

Čitajući ovu knjigu naučićete da živite oprezno, ali bez straha. Normalno, ali odgovorno. I da budete zdravi.

 

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 899,00 rsd Obim: 240 strana

  O AUTORU

  Dragana Jovanović rođena je u Beogradu, gde je i završila Medicinski fakultet, a u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu, kasnije Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, provodi ceo svoj radni vek. Specijalista je pneumoftiziologije, supspecijalista pulmologije i onkologije. Redovni profesor interne medicine, onkologije i palijativne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i šef katedre palijativna medicina, do odlaska u penziju oktobra 2019. godine.

  Kao direktor Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu KCS (2001-2008) utemeljivač je Centra za Interventnu pulmologiju - interventne bronhoskopske metode, 2005. godine, Škole bronhologije, kao i savremene organizacije Dnevne bolnice Instituta sa uspostavljanjem i Jedinice za palijativne intervencije i zbrinjavanje sa ambulantom za terapiju kancerskog bola.

  Kao nestranačka ličnost, tokom jednogodišnjeg staža, kao Gradski sekretar za zdravstvo Beograda 2008-2009. godine, inicirala je osnivanje i opremanje gradskog Edukativnog centra za skrining raka grlića materice. Kao posebni savetnik ministra za zdravlje tokom godinu dana, 2014-2015. godine, doprinela je procesu unapređenja radioterapije u Srbiji skretanjem dela sredstava kredita Svetske banke za realizaciju nabavke aparata za zračenje i izgradnju novog Kliničkog centra u Nišu.

  Član je desetak međunarodnih i domaćih udruženja i nekoliko međunarodnih savetodavnih bordova po pitanju karcinoma pluća i idiopatske plućne fibroze. Recenzent je oko dvadesetak domaćih i stranih časopisa, član uredništva u tri međunarodna časopisa.

  Pored brojnih objavljenih radova (preko 350), autor je više od 60 poglavlja u knjigama i udžbenicima.

  Dobitnik je Internacionalne nagrade – International MEDIS Awards for Medical Research 2019. u oblasti Pulmologije za objavljeni originalni rad „Membrane PD-L1 expression and soluble PD-L1 plasma levels in idiopathic pulmonary fibrosis-a pilot study”.

  Jedan je od osnivača i koordinator NVO „Doktori protiv korupcije” 2010. godine, udruženja koje je dobilo nagradu Evropske mreže za borbu protiv korupcije i prevare, EHFCN („European Healthcare & Fraud Corruption Network”) 2011. godine za izuzetnost postignuća u borbi protiv korupcije i prevare u zdravstvu Srbije. Dobitnik je Povelje za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić” 2011. godine. Građanski aktivista sa velikim brojem objavljenih tekstova na temu funkcionisanja zdravstvenog sistema i pulmoloških poremećaja od interesa za građane.

  Živi u Beogradu.

  Naručite knjigu:

  TOP