×

Dragan Lakićević

 

Narodna književnost i njen osoben glas, koji je trajao vekovima, ponovo zvonko odjekuju! Poznati i nagrađivani pisac Dragan Lakićević godinama je skupljao građu i sastavljao knjigu „Srpski Homer“ čiji je izdavač „Vukotić media“. U njoj su na precizan, naučan način, ali napisano jednostavno, veoma efektno, obrađeni portreti 25 narodnih pevača i guslara, o kojima je svojevremeno pisao i beležio Vuk Karadžić. Među njima su Filip Višnjić, Starac Milija, Tešan Podrugović, Stojan Hajduk, Slepa Živana, Anđelko Vuković, Vukov otac Stefan i drugi. Lakićević je otkrio ko je od njih spevao one čuvene pesme, kao što su „Smrt Marka Kraljevića“, „Početak bune protiv dahija“, „Banović Strahinja“, „Car Lazar i carica Milica“, „Zidanje Skadra“ i mnoge druge koje su ostale u riznici našeg nacionalnog nasleđa.

Broširano izdanje.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 750,00 rsd
Obim: 350 strana

O AUTORU

Dragan Lakićević rođen je 1954. godine u Kolašinu. Studije književnosti završio na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Književnik, glavni urednik Srpske književne zadruge.
Prve pesničke knjige objavio je 1976. godine: Između nas zima u izdanju Matice srpske i Drugo lice u izdanju Književne omladine Srbije. Usledile su ostale knjige poezije: Istorija bolesti, Boginja iz mašine, Prokop, Bog na Kosovu, Porodični album, Porodični azbučnik, Zla godina, Sveće na snegu, Sneg pada dušo, Snežni vrt, Snežna ikona…

Autor je niza romana: Studengrad, Zemaljski ključ, Četni đavo, Mastermajnd, Anđeo smrti, Ljubavna knjižica, Sabor poginulih, kao i romana za mlade čitaoce: Bajka o jabuci, Mač kneza Stefana, Princeza i lav, Vitez Viline gore, Beogradska princeza, Goca je nešto lepo, Robin Hud iz Topčiderske šume, Povratak Petra Pana.

Za odrasle su njegove priče u knjigama Guslar na harmonici i Ludački rukopis, Slatka je muzika, a za mlade u zbirkama Onoga leta i Laki. Njegove su i knjige legendi: Štap Svetog Save, Kosovske legende, Štap patrijarha Pavla, Legende o Beogradu.

Izučavanjem srpske narodne književnosti i savremene srpske poezije bavio se u knjigama: Vuk i ajduk, Pepeljugina papuča, Reče mi jedan pesnik, Dragi uredniče, Jedna pesma.

Urednik i priređivač mnogih knjiga i antologija, najviše iz narodne književnosti i iz srpske književnosti za decu.

Dobitnik je Vukove nagrade.

Naručite knjigu:

TOP