×

Dragan Lakićević

 

Svestrani i neumorni pisac Dragan Lakićević godinama je beležio i uobličavao u raskošni jezik – srpske legende. Sada je to staro i novo narodno blago sakupio i razvrstao u nekoliko uzbudljivih poglavlja. U jednom su legende o Svetom Savi, najpopularnijoj srpskoj istorijskoj ličnosti, zatim legende o Kosovskom boju i svemu što ga prati, pa o patrijarhu Pavlu, koga je narod i za života poštovao kao sveca. Slede dva iscrpna i bogata poglavlja o Beogradu, njegovoj dramatičnoj viševekovnoj istoriji. Ukupno – 300 legendi.

Ovo su pravi literarni medaljoni, koji se lako pamte i lako prepričavaju.

Knjiga “Srpske legende” ilustrovana je crtežima Mome Kapora.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 750,00 rsd
Obim: 360 strana

O AUTORU

Dragan Lakićević rođen je 1954. godine u Kolašinu, gde je učio osnovnu školu. Gimnaziju završio u Titogradu (Podgorici), a studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

U Beogradu živi od 1972. godine. Književnik, glavni urednik Srpske književne zadruge.

Prve pesme objavio je 1970. godine, a prve pesničke knjige 1976. godine: Između nas zima u izdanju Matice srpske i Drugo lice u izdanju Književne omladine Srbije. Usledile su ostale knjige poezije: Istorija bolesti, Boginja iz mašine, Prokop, Bog na Kosovu, Porodični album, Porodični azbučnik, Zla godina, Pesma je tako blizu (na srpskom i engleskom), Sveće na snegu, Sneg pada dušo, Snežni vrt, Snežna ikona, Pesnik snega.

Lakićević je autor niza romana: Studengrad, Zemaljski ključ, Četni đavo, Mastermajnd, Anđeo smrti, Ljubavna knjižica, Sabor poginulih, kao i romana za mlade čitaoce: Bajka o jabuci, Mač kneza Stefana, Princeza i lav, Vitez Viline gore, Beogradska princeza, Goca je nešto lepo, Robin Hud iz Topčiderske šume, Povratak Petra Pana.

Za odrasle su priče u knjigama Guslar na harmonici, Ludački rukopis, Slatka je muzika, a za mlade u zbirkama Onoga leta i Laki. Njegove su i knjige legendi: Štap Svetog Save, Kosovske legende, Štap patrijarha Pavla (objavljeno i na ruskom jeziku), Legende o Beogradu.

Izučavanjem srpske narodne književnosti i savremene srpske poezije bavio se u knjigama: Vuk i ajduk, Pepeljugina papuča, Reče mi jedan pesnik, Dragi uredniče, Jedna pesma, Srpski Homer, Starica Milja poslednji usmeni kazivač.

Novinar Miloš Jevtić objavio je knjigu razgovora sa Draganom Lakićevićem, pod naslovom Vernik poezije, a Jasmina Milašinović knjigu Vuk koji je bežao od sebe – ogled o knjigama ovog pisca. Književnik Dejan Vukićević autor je Bibliografije Dragana Lakićevića.

Urednik i priređivač mnogih knjiga i antologija, najviše iz narodne književnosti i iz srpske književnosti za decu.

Naručite knjigu:

TOP