×

Čedomir Antić

Originalna, zanimljiva, poučna knjiga iz pera jednog od najuglednijih istoričara mlađe generacije. Knjiga „Srpska istorija” kroz preko 70 poglavlja, priča istoriju naroda i teritorije na kojoj se nalazi sadašnja Srbija. Autor nam daje prikaz najznačajnijih dešavanja od neolita do današnjih dana.

 

Cena: 1.100,00 rsd Obim: 368 strana

Smela pustolovina u lavirinte istorije

Knjiga Srpska istorija daje pregled istorije današnjeg područja Srbije, od neolita do najnovijih političkih dešavanja. Istovremeno, delo daje uvid u glavne tokove moderne istorije onog dela srpskog naroda koji je živeo i živi van Srbije. Najteži zadatak kod ovakvih sinteza je pronaći ravnotežu između kritičnosti i akademskog konzervativizma, između spornog i potvrđenog, između činjenice i tumačenja. Čini se da je autor, upravo u ovom najosetljivijem segmentu, pokazao značajnu sposobnost da uskladi nove pristupe i stare, proverene i potvrđene nalaze klasika srpske istoriografije. Vrlina ove knjige je da čitaocu predstavlja značajne dileme i sporna mesta koja postoje u srpskoj istoriji u prethodna dva veka. Autor znalački i argumentovano obrađuje ove sporove, uz brojne podatke kojima potkrepljuje svoje zaključke. On pristupa spornim mestima oprezno i trezveno, i time unosi ravnotežu između klasičnih proverenih dometa srpske istoriografije i usiljenog nastojanja pojedinih istoričara, u zemlji i u inostranstvu, da politizuju noviju srpsku istoriju. Dodatan kvalitet ove knjige je u pažljivom i znalački urađenom izboru domaćih i stranih izvora koji prate većinu poglavlja. Smisao za važnu pojedinost, umešnost uviđanja is­to­rijskih vertikala i iznalaženje svojevrsnih niti srpske istorije, sastojci su koji čine ovu istoriju privlačnom i čitljivom. Autorovo poznavanje evropske istorije od antičkih vremena do savremenosti, omogućava mu da smesti istoriju Srbije u odgovarajući kontekst. Njegova erudicija mu olakšava snalaženje, ne samo u nedorečenostima srpske istoriografije već i u srodnim humanističkim disciplinama kojih se prikladno dotiče na više mesta u knjizi. Srpska istorija iz pera Čedomira Antića predstavlja smelu pustolovinu u lavirinte srpske istorije koja se završila uspešnom sintezom, pružajući tako čitaocu sjajan spoj novijih domaćih i stranih nalaza i tumačenja srpske istorije, kao i pozamašnog opusa kritičke srpske istoriografije iz poslednjih 140 godina.

Slobodan G. Marković

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu

O autoru

Čedomir Antić

rođen je 1974. godine u Beogradu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1999. godine. Magistrirao je savremenu istoriju na Fakultetu za istorijske studije Univerziteta u Bristolu 2002. godine i nacionalnu istoriju novog veka na Univerzitetu u Beogradu 2003. godine. Doktor istorije postao je 2008. godine, odbranivši tezu pod naslovom Velika Britanija i Srbija u vreme Prvog svetskog rata. Proučava istoriju međunarodnih odnosa Velike Britanije i Srbije u 19. i 20. veku.
Objavio je devetnaest naučnih radova i sedam knjiga među kojima i Ralph Paget: A Diplomat in Serbia (2006) i Neutrality as Independence: Great Britain, Serbia and the Crimean War (2007). Dobitnik je nagrade Severnoameričkog udruženja za srpske studije (NAASS) za 2006. godinu.
Čedomir Antić je docent na Odeljenju istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Živi u Beogradu.

Naručite knjigu:

TOP