×

Predrag Perišić

 

(Kratke priče za duge noći)

Mi ne živimo ni sa lepotom ni sa istinom već sa drugim ljudima, napisao je jednom mudri pesnik Dušan Matić. To je dobro zapamtio Predrag Perišić dok se spremao da kroči na strmu stazu (u oba smera) dramskog pisca i filmskog scenariste.

Izmislio je smešno-tužne junake u desetak domaćih najgledanijih filmova, kao profesor dramaturgije izveo na javnu scenu desetinu filmskih autora…

U novije vreme objavljivao je slike iz života, zapise koji oštroumno, ali i nenametljivo prate sudbine i nevolje naših savremenika (zašto da krijemo, svi smo tu, na ovaj ili onaj način). Ove male priče ponekad se sastoje samo iz dijaloga, nevolja koje nas čekaju iza ugla i od kojih nema spasa.

Male priče samo ironično najavljuju dugu noć. To ne znači obavezno i lak san – ja sam ih doživeo kao povod i uzrok nesanice. Zato ovih pedesetak krokija, skica za neke buduće filmove, doživljavam kao dragoceno svedočanstvo koje će kad (i ako) sve ovo prođe svedočiti kakva su bila vremena na brdovitom Balkanu kad je još postojala nada da će ulazak u 21. vek doneti nešto bolje od naših sirotinjskih đačkih dana i snalaženja u studentskim menzama. A tada nam je bilo lepo jer smo bili mladi i za bolje nismo znali, napisao je o ovoj knjizi književni kritičar Milan Vlajčić.

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 750,00 rsd Obim: 224 strana

  O AUTORU

  Predrag Perišić, dramski pisac, filmski i TV scenarista završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, odsek dramaturgija u klasi profesora Josipa Kulundžića i Ratka Đurovića.

  Specijalističke studije završio je u Parizu École d' art dramatique u klasi profesora Bernarda Dorta.

  Od 1970. do 2000. godine radio je kao dramaturg, urednik i scenarista u RTS-u.

  Bio je glavni i odgovorni urednik Kulturno-zabavnog programa u periodu od 1990. do 1999. godine.

  Redovni profesor na Katedri za dramaturgiju FDU za predmet Filmski i TV scenario bio je od 2000. do 2010.

  Autor je i scenarista više desetina emisija i serija na programima RTS-a koje su obeležile razvoj i programske inovacije Televizije Beograd: Maksimetar, Obraz uz obraz, Od glave do pete, Alisa (evropski kulturni magazin), TV serija Policajac s Petlovog brda.

  Scenarista je filmova Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Nije lako s muškarcima, Senke uspomena, O životu i o smrti.

  Senke uspomena je roman objavljen 1999. godine.

  Autor je pozorišnih predstava: Strah i nada Nadežde Mandeljštam, Heroji.

  Časopis Ju film danas objavio je 2013. knjigu Prizori iz svakodnevnog života, filmske scenarije Predraga Perišića

  Od 2015. stalni je saradnik u listu Politika, u kojem objavljuje kratke priče.

   

  Naručite knjigu:

  TOP