×

Radovan Popović

 

Kroz ovu knjigu, Šetnja sa Andrićem, putujemo kroz vrtove odanosti i znanja. Autor Radovan Popović, dobar poznanik slavnog pisca, vodi nas Andrićevim stazama od travničkog rođenja (1892) do počinka na beogradskom groblju (1975). Taj dugi put, prepun obrta, drama, diplomatskih nameštenja, literarnih uzleta, sve do Nobelove nagrade (1961), nije samo Andrićev – on je, u mnogome, put, život, istorija naroda koji žive na ovom trustnom tlu. Andrić je to tumačio bolje od svih.

Andrićev lični život, pun tajni i zagonetki, u ovoj knjizi prosvetljava više od dvadeset njegovih savremenika i prijatelja: Meša Selimović, Desanka Maksimović, Dušan Matić, Vojo Stanić, Stojan Aralica, Marija Crnobori i drugi.

Iz tog biserja isijava jedan gotovo nepoznati Andrić, ne samo kao mudrac, nego i kao šaljivdžija, igrač stonog tenisa, gledalac sportskih nadigravanja, blistavi govornik, veliki darodavac, neumorni šetač…

Sa Andrićem smo u zajedničkoj velikoj šetnji.

Ona obeležava i šest decenija od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 890,00 rsd Obim: 296 strane

  O AUTORU

  Radovan Popović je rođen 1938. godine u Dubu, kod Bajine Bašte.

  Višegodišnji je urednik kulturne rubrike u listu Politika, književni monograf i publicista. Član je srpskog PEN kluba i upravnih odbora Zadužbine Ivo Andrić, Zadužbine Desanka Maksimović i uprave Fondacije Vasko Popa.

  Za knjigu Život Meše Selimovića nagrađen je 1988. godine Oktobarskom nagradom grada Beograda za književnost.

  Među njegovim delima su Istina o Dučiću, Isidorina brojanica, Pisci u službi naroda, Knjiga o Ćopiću i put do mosta, Krleža i Srbi, Andrić i Višegrad, Princ pesnika Branko Miljković, Kako je Bule pokorio Evropu...

  Naručite knjigu:

  TOP