×

Mira Stupica

 

„Zahvalna sam svima koji su kroz moj život prošli i ostavili svoj trag… Upoznala sam sve što ljudsko srce treba da zna: poraze i uspehe, stid i bol, ljubav i gubitke, zablude i osvešćenja i, baš zbog toga, verujem da je vredno živeti, hteti i smeti, ne strahujući od onog što čeka…”

Ovim rečenicama Mira Stupica završava svoju knjigu „Šaka soli”.

Prvo izdanje ove dirljive, iskrene, tople, poučne knjige, nenadmašne glumice pojavilo se 2000. godine.

Bez obzira koje je ovo izdanje – opet je novo i sveže. I za novu publiku.

Objavljujemo ovu knjigu, ovu šaku soli, ove dve šake mudrosti, dve šake dobrote, dve šake slasti, dve šake intime, dve šake ljubavi kao uspomenu na veliku glumicu. Veliku ženu. Prošla je kroz naše živote i ostavila neizbrisiv trag. Udarila je pečat živog trajanja.

Mira Stupica, i kada je na onoj strani sveta, traje u nama. Traje na sceni. Traje do nezaborava.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 950,00 rsd
Obim: 260 strana

O AUTORU

Mira Stupica rođena je u Gnjilanu, 19. avgusta 1923. godine.

Vrlo rano počela je da se bavi glumom. Već 1941. zaigrala je u Umetničkom i Narodnom pozorištu u Beogradu. Veliku i bogatu glumačku karijeru nastavila je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1948-1954. i 1957-1969), Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (1955-1957). Nastupala je, kao gost, i na drugim scenama – Atelje 212, Beogradsko dramsko, Zvezdara teatar i Crnogorsko narodno pozorište.

Odigrala je bezbroj predstava, a trajni trag ostavila je, između ostalog, ulogama Puk (San letnje noći), Petrunjela (Dundo Maroje), Lucijeta (Ribarska svađa), Saša Njegina (Talenti i obožavaoci), Mirandolina (Mirandolina), Grušenjka (Braća Karamazovi), Nastasja Filipovna (Idiot), Ana Karenjina (Ana Karenjina) Jovana (Sveta Jovana), Živka Nedić (General Nedić), Princeza Ksenija (Princeza Ksenija od Crne Gore)...

Velika glumica, igrala je i u brojnim filmovima. Već 1951, zapaženu ulogu ostvarila je u filmu „Bakonja fra Brne”, a potom su sledili „Stojan Mutikaša”, „Jara gospoda”, „Dan četrnaesti”, „Roj i Delije”, „Krvava bajka”, „Doručak s đavolom”... Sem upečatljivih likova u TV dramama, publika je zapamtila kao Kiku Bibić u nezaboravnoj TV seriji „TV bukvar”, Aleksandra Petrovića.

Imala je tri braka: sa glumcem Mavidom Popovićem (sa njim je imala kćerku Minu), pa poznatim rediteljem Bojanom Stupicom i sa poznatim komunističkim političarem Cvijetinom Mijatovićem.
Dobitnik je svih najvećih glumačkih priznanja i nagrada.

Bogat i buran život završila je u Beogradu, 2016. godine.

Naručite knjigu:

TOP