×

Zoran Šaponjić

 

Putovanje Zorana Šaponjića kroz predele prostrane i nikad dokučive Rusije je putešestvije jednog veoma darovitog novinara. Ali, ovo nisu novinarske reportaže, nego autentični putopisi, nadahnuti, zreli, sa talasima literarnih opservacija i zapisa. Nisu razglednice iz Rusije, nego koloritne freske njenih gradova i predela, ljudi i zbivanja.

Svuda gde stiže, a to su brojna mesta, hiljadama kilometara udaljena jedna od drugih, Šaponjić i perom i srcem otvara njihova vrata i uvodi nas u jedan delimično naslućivan svet, ali nikada dovoljno spoznat, upoznat, raskriljen. On to čini sa opipljivim činjenicama, ali i toplinom srca, zatrčanog zanosa, zbunjene ljubavi, istraživačke strasti.

Kao što je u pogovoru ovoj knjizi rekao slavni režiser Emir Kusturica, Šaponjićevi putopisi su ranjivi kao što je i njegova priroda, riječi birane svaki put, kao što Andrić napisa „težinom vlastitog tijela”:

– Drago mi je što pišem ove redove koje prilažem uz štampanje njegove knjige putopisa iz Rusije gdje se spomenuti talenat i jezik prepliću u ritmu putovanja i otkrivanja ruskog karaktera skrivenog u duhovnom pejsažu naše bratske zemlje.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 1800,00 rsd Obim: 240 strana

  O AUTORU

  Zoran Šaponjić, novinar, rođen u Novoj Varoši, Srbija, 1966. godine. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu diplomirao je 1991. godine, na odseku novinarstvo. Iste godine počeo da radi u dnevnom listu „Borba“ u Beogradu, a sledećih četiri godine za taj list izveštavao je sa svih ratišta bivše Jugoslavije.

  Od 1996. do 1998. godine bio je zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Blic“ u Beogradu. Od 1998. godine radio u „Glasu javnosti“ a od 2001. do danas u dnevnom listu „Kurir“ kao dopisnik iz zapadne Srbije, Raške oblasti i sa severa Kosova.

  Godine 2006. objavio je knjigu novinskih reportaža „Ljubomirova zemlja“. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja novinara Srbije za reportažu. Više puta je pobeđivao na Internacionalnom festivalu reportaže u Somboru i Apatinu. Pripala mu je i „Kosmetska zvezda prvog reda“ koju mu je, 2017. godine, dodelilo Društvo policijskih ratnika Srbije, kao i nagrada „Gordan Ranitović“ humanitarne organizacije „Stara Raška“ iz Beograda, nagrada Mileševskog kulturnog kluba „Sveti Sava“ iz Prijepolja, godišnja nagrada Opštine Nova Varoš.

  Autor je intervjua sa Miloradom Dodikom, Emirom Kusturicom, Nikitom Mihalkovim, Andrejom Končalovskim, Monikom Beluči...

  Od 2014. urednik je elektronskih novina „Iskra“ koje je u Andrićgradu, u Republici Srpskoj osnovao Emir Kusturica.

  Oženjen je, otac dvoje dece. Živi i radi u Užicu.

   

  Naručite knjigu:

  TOP