×

Branko Vlahović

Originalno, autentično, veoma precizno urađen portret Vladimira Putina i velika, bogata freska razvoja i vaskrsnuća nove Rusije – to su dva isprepletena toka priče knjige “Putin – moć Rusije”.
Izvanredan znalac zbivanja u Rusiji, iz koje izveštava pune tri decenije, novinar Branko Vlahović uspeo je da, mnogobrojnim činjenicama i procenama, čitaocu ponudi dinamično štivo o svemu onome što se, u poslednje dve decenije, zbivalo u Rusiji.

U prvom delu knjige “Putin – moć Rusije”, odslikan je portret Vladimira Putina, od njegovog dečačkog odrastanja u radničkim stanovima u Lenjingradu, mladalačke želje da postane obaveštajac, preko braka, porodice, navika, strasti i hobija, do izrastanja u jednog od vodećih svetskih političara.
Paralelno sa tim, iscrtava se i lomljiva spoljnopolitička putanja Putina i Ruisije: kako se u blickrigu Krim vratio Rusiji i koje su posledice ukrajinske krize i rata, zašto se ponovo razvio hladnoratovski odnos između Amerike i Rusije, ima li Evropa svoj stav ili je vazal američke politike…
U tim gibanjima svetskih dimenzija upečatljivo se pokazuju mudrost i upornost, doslednost i vizija Vladimira Putina, kao premijera i predsednika velike države. Kroz analize prelomnih događaja, začinjenih i sočnim anegdotama, uverljivo se pokazuje kako je Rusija odbijala svako tutorstvo, svaku pretnju njenoj samostalnosti i neutralnosti. Držeći taj kurs, koji se posebno ispoljio u dva rata – gruzijskom i ukrajinskom – vrlo je vidljivo kako je Putin, vizionarski i patriotski, izvukao Rusiju iz klečećeg položaja, u koju su je bili doveli Gorbačov i Jeljcin, i ponovo je podigao u zemlju velike moći.

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je odnosima Srbije i Rusije. Tu je i pitanje Kosova, za koje je Putin odavno rekao da će postati presedan u međunarodnim odnosima.
Da bi slika o osavremenjenoj najvećoj pravoslavnoj zemlji bila potpuna, Vlahović je, u drugom delu knjige, pregrštima činjenica, odslikao gibanja u ruskom društvu. Kroz poglavlja o Putinovoj borbi sa oligarsima, neizmernom prirodnom bogatstvu, od Sibira do ledenog Arktika, obnovi i uzletu ruskog naoružanja, sve do velikih boljki društva, kao što su korupcija, činovnička birokratija, alkoholizam ili “bela kuga” – stvara se veoma jasna i puna slika o životu u toj velikoj zemlji, njenim brigama, izazovima i budućnosti.

Knjiga “Putin – moć Rusije” bogato je ilustrovana.

KOLORNI DODATAK   PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 850,00 rsd
Obim: 350 strana

O AUTORU

Veteran među stranim dopisnicima u Moskvi, autor ove knjige, Branko Vlahović, poslednjih 12 godina, svakodnevno izveštava za „Večernje novosti” o događajima u Rusiji. U Moskvu je došao kao stalni dopisnik zagrebačkog „Vjesnika”, još 1985, u vreme „perestrojke”.

Tada je, sa 33 godine, bio najmlađi strani dopisnik u SSSR. Nijedan izveštač sa prostora bivše Jugoslavije nije proveo tako dugo na prostoru bivšeg SSSR, a, kasnije, Rusije.

Objavio je mnogo ekskluzivnih interrvjua i reportaža. Bio je, između ostalog, u prvoj grupi novinara koja je posetila Černobilj. Izveštavao je i iz Avganistana.

Za intervju sa predsednikom Rusije Dmitri Medvedevim, 2010. godine, dobio je godišnju nagradu „Večernjih novosti”, za ekskluzivnost.
Predsednik Medvedev nagradio ga je, 17. oktobra 2011, medaljom „Puškina”, za doprinos u razvoju rusko-srpskog prijateljstva.

Vlahović je rođen 14.5.1952. u Uroševcu, gde mu je službovao otac, oficir JNA. Gimnaziju je završio u Peći. Kao srednjoškolac, počeo da piše za „Jedinstvo” iz Prištine.

U Zagrebu je završio Fakultet političkih nauka, diplomatski smer. Zatim je, na istom fakultetu, završio studije novinarstva.

Naručite knjigu:

TOP