×

Velibor Džomić

 

Ispovesti preživelih u zločinu stravičnih razmera, koji su decenijama putovali do naučnih istraživača i javnosti, konačno su u ovoj knjizi.

Dobar deo arhivske građe tadašnje Ozne ni danas nije dostupan istraživačima. Ipak se, na osnovu objavljenih sećanja preživelih, može, na primer, rekonstruisati tragični put oko 20.000 crnogorskih četnika i civila od Vezirovog mosta u Podgorici do Zidanog Mosta u Sloveniji, 1945. godine.

Prema dosadašnjim istraživaživanjima, krajem rata oko Zidanog Mosta sabilo se oko 300.000 ratnika raznih uniformi – partizana, četnika, Nemaca, ustaša, domobrana… Ubijeno je oko 100.000 ljudi. Samo iz one duge i tužne crnogorske kolone tu je život ostavilo oko 12 hiljada ljudi.

Masovne grobnice nevinih žrtava komunističkog terora nalaze se u Kočevju, Novom Mestu, Zidanom Mostu, Pohorju, Teharju, Šent Vidu, Radovljici, Škofjoj Loki i po mnogim drugim mestima.

 • Najveći broj tih žrtava ubijen je posle zvaničnog završetka rata.
 • Nije pravljena razlika između zdravih, bolesnih i ranjenih.
 • Nije pravljena razlika između vojnika i civila.
 • Svi su pre ubistva mučeni.
 • Svi su pre ubistva opljačkani.
 • Svi su sahranjeni u plitkim masovnim neobeleženim grobnicama ili pobacani po dubokim okolnim jamama.
 • To je jedna od najtragičnijih istina Drugog svetskog rata na ovim prostorima.
 • Knjiga koja je pred nama predstavlja pregršt ličnih sećanja i svedočanstava.

Ilustracija na koricama Stevan Aleksić

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 890,00 rsd Obim: 336 strana

  O AUTORU

  Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić (1969, Kraljevo) bio je dugogodišnji paroh podgorički, starješina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, Arhijerejski namjesnik podgoričko-kolašinski i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. Sveti Arhijerejski Sabor SPC ga je dva puta imenovao za sekretara Komisije za reviziju Ustava Srpske Pravoslavne Crkve (2011-2021.g. i od 2021.g. do danas). Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC je imenovan za člana Velikog crkvenog suda SPC (2015-2021.g.). Jedan je od najbližih dugogodišnjih saradnika blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

  Otac Velibor je do sada objavio je 13 knjiga od kojih su najpoznatije: „Sekte, satanizam i lažni proroci”, „Mučeništvo srpskog patrijarha Gavrila”, „Ustaški zločini nad srpskim sveštenicima”, „Golgota Mitropolita Crnogorsko-Primorskog Joanikija”, „Stradanje Srpske Crkve od komunista” (tri toma), „Crnogorska” lažna crkva”, „Srpska Crkva, Ljotić i ljotićevci”, „Sveti Vladika Nikolaj i UDBA”, „Crkva i država u Crnoj Gori”, „Srpska Crkva i moderna državnost”. Priredio je zbornike „Mitropolit Irinej – Rade neimar slobodnog Srpstva”, „Crkva, država i kulturna dobra”, „Iriney – Metropolitan of New Gracanica (1914-1999)”, „Religija, politika, pravo”, „Current challenges in realizing the freedom of religion in Montenegro”, „Državno-crkveno pravo” i druge.

  Učestvovao na preko 50 naučnih skupova i okruglih stolova u zemlji i inostranstvu. Objavio je više od 70 naučnih radova u referentnim naučnim časopisima i zbornicima naučnih radova. U dnevnim i nedeljnim časopisima i novinama je objavio preko 1000 intervjua, autorskih tekstova, komentara, reagovanja, polemika i izjava. Učestvovao je u brojnim televizijskim emisijama i javnim debatama u Crnoj Gori, Srbiji i inostranstvu. Održao je veliki broj predavanja u brojnim državama Evrope, SAD i Kanadi.

  Naručite knjigu:

  TOP