×

Nebojša Petrović

 

Knjiga „PIKSI – SVE ZA DESET“ je priča o karijeri jednog od najboljih igrača u istoriji srpskog fudbala.

Od Niša do Kaškaiša.

Od dana kada je sa drugarima iz ulice jurio za loptom po prašnjavim terenima Pasi Poljane, do veličanstvene noći u Lisabonu kada je pobedom protiv Portugala ispunio obećanje dato naciji na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Napisana perom autora koji je više od 30 godina neposredni svedok Stojkovićevih podviga u igračkoj, funkcionerskoj i trenerskoj ulozi, knjiga obiluje autentičnim anegdotama, memoarima i interesantnim detaljima iz života i karijere niškog umetnika u kopačkama.

To nije samo priča o Piksiju Stojkoviću, već i saga o vremenu koje u svima nama izaziva određenu dozu nostalgije. Uspomena na fudbal koji je imao dušu, na ljude kojima su ljubav i ideali bili važniji od slave i novca, na državu koje više nema.

Čitaćete o Piksijevim vojničkim danima u Prištini sa Alenom Slavicom, snimanju spotova za „Top listu nadrealista“ sa Neletom Karajlićem, druženju sa Dikom, Borom, Milojem, Dejom, odnosima sa trenerima Vasovićem, Stankovićem, Šekularcem i Gutalsom, selektorima Veselinovićem, Osimom, Santračem, Boškovom.

Na veoma originalan način opisani su Piksijevi školski dani u Nišu, počeci u Radničkom i mlađim selekcijama reprezentacije Jugoslavije, prvi golovi i prve majstorije, urnebesni prelazak u Crvenu zvezdu, antologijske utakmice sa Real Madridom, Kelnom, Milanom, iskustva iz mečeva sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom, prvi trofeji, individualna priznanja, susreti sa zvezdama svetskog fudbala. Naravno, posebna poglavlja u knjizi pripadaju događajima koji imaju istorijski značaj. Čitalac će imati utisak da uživo prisustvuje legendarnim duelima protiv Španije i Argentine u Italiji, finalu Kupa šampiona u Bariju, dramatičnim trenucima koji su prethodili proterivanju Jugoslavije iz Švedske, paklenom ambijentu na Maksimiru protiv Hrvatske, Mundijalu u Francuskoj, Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji.

Jedna vrsta romansirane biografije fudbalskog virtuoza iz Niša, ujedno je i omaž celoj generaciji fudbalskih romantika koja je odrastala na pravim vrednostima i u nekim lepšim okolnostima.

Knjiga je ilustrovana najboljim fotografijama iz Piksijeve karijere.

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 950,00 rsd Obim: 344 strana (kolor)

  O AUTORU

  Nebojša Petrović rođen je 4. novembra 1977. u Beogradu, od oca Dragoslava i majke Zlatije. Karijeru sportskog novinara počeo je na televiziji Studio B 1996. kao član redakcije SOS kanala.

  Autor je kultnih emisija TOTAL SOCCER, Stadionska groznica i idejni tvorac projekta Mojih TOP 11, emisije u kojoj najzvučnija imena srpskog i evropskog fudbala sastavljaju idealan tim od svojih bivših saigrača.

  Izveštavao je sa svih utakmica A i mlade reprezentacije od 1999, izveštavao je sa jednog Evropskog (2000) i tri Svetska prvenstva (2006, 2010 i 2018).

  Za reportaže koje su obeležile pohod naše fudbalske reprezentacije do Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, dobio je priznanje USNS za najboljeg novinara 2009.

  Od 2011. standardni je član žirija UEFA koji svake sezone bira najboljeg fudbalera Evrope i idealan tim Lige šampiona.

  Pored bogatog televizijskog iskustva, istakao se tekstovima i kolumnama koje piše za portal Mondo.rs, kao i intervjuima za regionalnu agenciju Anadolu Agency.

  Zajedno s kolegama Igorom Gačićem i Mirkom Vrbicom autor je kapitalnog dela Svetski i evropski šampion. Udruženje sportskih novinara Srbije njemu i njegovim kolegama dodelilo je nagradu za Izdavački poduhvat godine 2021.

  Od 2019. zaposlen je u Fudbalskom savezu Srbije na funkciji direktora medijske službe.

  Nebojša živi u skladnom braku sa suprugom Anjom, s kojom ima kćerkicu Miu Juliju.

  Naručite knjigu:

  TOP