×

Andrej Josifovski PIJANISTA

 

„Monografija predstavlja zbirku odabranih radova sa ulice, nastalih u prethodnih pet godina, ilustrovana podacima o samim počecima mog bavljenja ovom vrstom umetnosti, od malih nogu do velikih murala. Tu su i neke fotografije koje nikada nisu izlazile iz kruga uže porodice i bliskih prijatelja, kao što su one iz mamine radosnice, ili one snimljene iz drugog plana scene, dok su se pojedina dela stvarala. Ukratko, ovo bi mogao biti vodič kroz svet mog umetničkog stvaranja, obojen emocijama, obeležen pratećim anegdotama, zaražen smehom, i ovekovečen odgovorima iz mojih intervjua medijima. Nadam se da mi se neće uzeti za zlo što sam se kao jedan od najmlađih po uličnom stažu prvi osmelio na jedan ovakav izdavački korak, jer to sam učinio u ime ulične umetnosti i njene popularizacije.

Sadržaj knjige je podeljen u poglavlja, koja predstavljaju neke bitne stanice na putu mog stvaralaštva. Podnaslov monografije je zid i delo, a to su zapravo dva najbitnija entiteta koji u potpunosti objašnjavaju i definišu nastanak radova iz ove zbirke. Monografija je po mojoj želji prevedena na engleski jezik, a pisana je ćiriličnim pismom.

Napominjem da su u monografiji samo oni radovi koji su još uvek orni da pričaju o sebi, radovi koji i dalje nose svoje zidove. Poseban deo knjige predstavlja svojevrstan spomenar, posvećen svima onima koji su godinama javno podržavali svog Pijanistu, izlažući na društvenim mrežama svoje vlastite snimke njegovih radova. U poglavlju te jedinstvene društvene galerije svaka takva slika autorizovana je potpisom svog stvaraoca.“

LUKSUZNA OPREMA, U KUTIJI, KOLOR

 

Cena: 12.000,00 rsd Obim: 352 strane

  O AUTORU

  Andrej Josifovski rođen je 1990, u Beogradu. Nakon završenih osnovnih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2012), završio je master akademske studije na istom fakultetu (2014), a trenutno je PhD kandidat. Zaposlen je kao asistent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Učestvovao je na velikom broju stručno-umetničkih manifestacija i konkursa. Oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad je propraćen u raznim eminentnim svetskim medijima za uličnu umetnost.

  Izlagao je na jedanaest kolektivnih izložbi, među kojima je posebno važna „Face au mur“, organizovana u Kulturnom centru Srbije u Parizu, Centre culturel de Serbie i Bijenale arhitekture u Veneciji, gde je predstavio svoj rad „Zlatni kontejner“. Osnivač je i umetnički direktor Internacionalnog Runaway festivala ulične umetnosti. Dobitnik je nagrade „Fresh talent“ za murale oslikane na Ostružničkom mostu u Beogradu, kao i prve nagrade „Youth hero“ u oblasti umetnosti i kulture.

  Proglašen je za jednog od „dvadeset veličanstvenih“ koji su obeležili 2018. godinu u Srbiji i regionu. Radove potpisuje nadimkom PIJANISTA.

  Naručite knjigu:

  TOP