×

Siniša Kovačević

 

Porodica Vučić krenula je iz krša Crne Gore u predele mnogoplodne Vojvodine, koju su napustile hiljade ratnogubitničkih nemačkih porodica.

Svu tu veliku dramu seobe porodice Vučić i mnogih drugih porodica i naseljavanje u ravnicu, Siniša Kovačević je u romanu „Osvajanje zavičaja“ sažeo, napunio osećanjima, žestinom, inatom, prkosom, neznanjem, znanjem, hrabrošću, partizanštinom, partijnošću, ljubavima, smrtima… Ta silina i širina spisateljske kreativnosti valja sve pred sobom. Vodi čitaoca kroz raskošne dvorane životne plemenitosti i surovosti, kroz zlatno zrnevlje novog života.

Vešt u zapletima, reskim i preciznim dijalozima, vajanju likova, bez ijednog milimetra praznog hoda, Kovačević je oživeo jedno davno vreme, ali koje još nije prošlo. Ni u Crnoj Gori, ni u Vojvodini, ni u celom ovom regionu.

Kovačević snažno i mudro „osvaja zavičaj“, sočnim jezikom, eksplozijama ličnih i porodičnih sukoba. Ali, koliko to izgleda, na prvi pogled onovremeno, ono je i savremeno. Jer, ovde još vladaju ratničke prečice, partijska vernost, poslušnost vođi, izdaje, prevare, rušenja crkava i spomenika, otimačine imanja i kuća… Kao što su oni partizanski oficiri i partijci užadima vezanim za traktor rušili krstove i zvonike sa vojvođanskih crkava i crkve pretvarali u silose za žito, tako i danas silnici ruše sve što je na zemljištu gde su oni ucrtali da grade svoje raskošne vile ili skupocena stambena naselja.

Sva bogata iskustva u pisanju i režiranju pozorišnih komada, filmova i prvog romana „Godine vrana“, Siniša Kovačević je u ovom romanu raskošne imaginacije nadogradio do savršenstva.

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 1.200,00 rsd Obim: 264 strana

  O AUTORU

  Siniša Kovačević rođen je 30. maja 1954. u selu Šuljam, u Sremu.
  Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Sremskoj Mitrovici, a Fakultet dramskih umetnosti, grupu za dramaturgiju, u Beogradu.

  Piše i režira za pozorište, film, televiziju i radio.

  Najpoznatije pozorišne drame su mu: “Velika drama”, “Sveti Sava”, “Srpska drama”, “Virus”, “Đeneral Milan Nedić”, “Čudesni”, “Janez”, “Poslednja ruka pred fajront”, “Novo je doba”, “Zečji nasip”...

  Trostruki je dobitnik Sterijine nagrade i Nagrade Branislav Nušić.

  Drama “Novo doba” uvrštena je u deset najboljih posleratnih srpskih drama.

  Film “Sinovci” pobednik je festivala Zlatni vitez u Moskvi.

  Film “Maša” pobednik je festivala u Čenaju, Indija.

  Serija “Gorki plodovi” pobednik je festivala u Lipecku, Rusija.

  Redovni je profesor Univerziteta u Beograda.

  Prevođen je na ruski, engleski, nemački, grčki, bugaraski, makedonski, poljski i jermenski jezik.

  “Godine vrana” je njegov prvi roman.

  Živi i radi u selu Surduk i u Beogradu.

   

  Naručite knjigu:

  TOP