×

Radmila Lazić

 

Radmila Lazić unosi u našu savremenu poeziju autentičan potres. Njeno pesničko delo je nešto novo i jeste pravi odgovor na izazov vremenu…
Kada čitamo njene pesme, biva nam jasno čemu poezija. Lirski naboj, dramski intenzitet, besprekoran ritam i, kao kruna, puna i moderna životnost odlikuju njeno pesničko delo. Najpresudniji dokaz je da tu poeziju možemo voleti, i da svakom ko je čita nije mogućno da odoli njenom izrazu…

Gojko Tešić

Odavno srpska poezija nije dobila tako samosvojan, iskren i provokativan pesnički glas kao što je to glas Radmile Lazić… Moglo bi se reći da Lazićka ispisuje poeziju na sopstvenoj koži. Ta poezija je duboko autobiografska, duboko lična. I sve ječi upravo od tog bolnog pisanja-tetoviranja po sopstvenoj koži.

Milisav Savić

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 750,00 rsd
Obim: 180 strana

 

  O AUTORU

  Radmila Lazić je rođena u Kruševcu. Živi u Beogradu.
  Piše poeziju, eseje, kratku prozu i publicističke tekstove.
  Objavila šesnaest zbirki poezije: To je to, Pravo stanje stvari, Podela uloga, Noćni razgovori, Istorija melanholije, Priče i druge pesme, Iz anamneze, Doroti Parker bluz (dva izdanja), Zimogrozica, In vivo, Magnolija nam cveta itd. i Crna knjiga. Među njima i četiri izbora: Najlepše pesme Radmile Lazić, Srce međ zubima, Poljubi il ubi i Zemni prtljag.
  Objavila dve knjige eseja, Mesto žudnje i Misliti sebe i knjigu kratke proze Ugrizi život.
  Autorka je dve antologije poezije: Mačke ne idu u raj i Zvezde su lepe ali nemam kad da ih gledam.
  Koautorka je (sa Biljanom Jovanović, Radom Iveković i Marušom Krese) antiratne prepiske Vjetar ide na jug i obrće se na sjever.
  Dobitnica je više nagrada za poeziju: „Milan Rakić“, „Đura Jakšić“, „Desanka Maksimović“, „Vladislav Petković Dis“, „Vasko Popa“, „Jefimijin vez“, „Laza Kostić“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“.
  Dva puta je bila nominovana za međunarodnu nagradu „Zbignjev Herbert“.
  Zastupljena je u mnogobrojnim pesničkim antologijama u zemlji, kao i u inostranstvu.
  Objavila knjige izabranih pesama u Makedoniji, SAD, Velikoj Britaniji, Norveškoj i Nemačkoj.
  Pokrenula je i uređivala prvi časopis za žensku književnost ProFemina.
  Članica je Srpskog PEN centra. Nosilac je priznanja za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije.

  Naručite knjigu:

  TOP