×

Dragoš Kalajić

Velikoj slikarki, jednoj od najpopularnijih i najomiljenijih žena Beograda, Olji Ivanjicki, posvećena je knjiga – “Olja”.

Kroz 12 efektnih poglavlja, njen lični prijatelj i kolega po kistu, pisac i novinar Dragoš Kalajić “odslikao” je Oljino bogato slikarstvo.

Efektno, stručno, a zanimljivo, upoznajemo Oljine etape stvaranja.

Kalajićevo izvanredno poznavanje slikarstva, umetnosti i kulture, omogućilo mu je da razgrana priču o čuvenoj grupi “Mediala”, kao i o gibanjima u kulturi toga vremena…

Knjiga je luksuzna, sadrži više od 50 produkcija Oljinih slika.

U tvrdom povezu i koloru.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 1500,00 rsd
Obim: 144 strane

O AUTORU

Dragoš Kalajić (22. februar 1943 – 22. jul 2005, u Beogradu) – slikar, književnik, novinar, filozof, urednik, likovni kritičar... Radoznali duh “Poslednjeg Evropljanina”, neuporediva erudicija i ogromna stvaralačka energija, učinili su Dragoša Kalajića jedinstvenim misliocem, neumornim istraživačim istine, duhovnim aristokratom.

Studije umetnosti završio je u Rimu, na Accademia di Belle Arti, 1965. godine. Živeo je i radio u Beogradu i Rimu. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije i Saveza pisaca Rusije. Kao slikar, potpisujući svoja dela sa „Drago“, izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a njegovo slikarstvo ušlo je u niz antologija savremene umetnosti XX veka. Kao likovni kritičar, ostavio je veliki broj prikaza, tekstova, sarađivao sa mnogim umetnicima, stvarajući „Beogradski pogled na svet“, organizujući izložbe, skupove i smotre savremene umetnosti. Ostvario je brojne autorske priloge o pojavama u domenu kulture za Kulturno-umetnički program RTS-a, kao i osam jednočasovnih TV ogleda o modernoj umetnosti „Ogledalo XX veka“, u kojima su emitovani i njegovi razgovori sa nizom stvaralaca od Đorđa de Kirika do Roberta Raušenberga. Ostao je upamćen i kao autor oko 60 jednočasovnih emisija „Mon Blan“, tokom 1997-1998, za Televiziju „Palma“.

Tokom sedamdesetih godina XX veka, Dragoš Kalajić je bio urednik časopisa „Delo“. Objavljivao je u velikom broju dnevnih, nedeljnih, domaćih i stranih, te stručnih glasila. U periodu 1980-1988, uređivao je tri biblioteke u NIRO „Književne novine“ (Kristali, Istok-Zapad i Superroman). Dobitnik je više nagrada za novinske tekstove, oglede, publicistiku, ali i za književni rad. Među najpoznatijim delima Dragoša Kalajića su knjige „Krševina“, „Kosmotvorac“, „Srpska deca carstva“, „Poslednji Evropljanin“, „Rusija ustaje“, „Izdana Evropa“. Iza Dragoša Kalajića ostalo je i mnogo toga neobjavljenog, nedostupnog javnosti i neiščitanog.

Naručite knjigu:

TOP