×

Dejan Ristić

 

Mitske ličnosti srpske istorije

Kako spoznati, razumeti, objasniti i vrednovati mnogovekovnu istoriju srpskog naroda bez jednog Obilića, Kosančića, Jug Bogdana i braće Jugovića, Milana Toplice, Srđe Zlopogleđe ili, pak, Majke Jugovića, Kosovke devojke, Vile Ravijojle i mnogih drugih arhetipskih likova naše raznorodne i prebogate narodne epike, tradicije, mitologije i legendi?

Bilo bi izuzetno pogrešno i veoma štetno ukoliko bismo i pokušali da sebe, kao pripadnike srpskog naroda, lišimo tog neobično dragocenog bogatstva koje čine brojne nestvarne ličnosti naše dinamične, burne, veličanstvene, tragične, herojske i nadasve poučne i oplemenjujuće nacionalne prošlosti.

Čini se, ponekad, da je veoma teško proniknuti u sve slojeve naše prošlosti, kako one stvarne i istorijske, tako i one nestvarne i u određenoj većoj ili manjoj meri izmaštane. No, jedno bez drugog ne ide i jedno se na drugo na najlepši mogući način nadovezuje.

Delo pod naslovom „Nestvarni“ obuhvata tekstove posvećene upravo nekim od najdragocenijih i najznačajnijih likova naše narodne tradicije, legendi, mitologije i verovanja.

Jer, iako po svojoj prirodi potpuno nestvarni, oni su se tokom svih prethodnih vekova, baš kao i danas i u vremenu koje će tek uslediti, istovremeno pokazali nestvarno dragocenim i potrebnim za bezbrojne generacije Srba.

U tome se, pored ostalog, ogleda njihova primarna vrednost, funkcija i uloga. Sve te, samo naizgled nestvarne ličnosti, tokom čitavog niza vekova imale su sasvim stvarnu i neobično važnu ulogu čuvara našeg nacionalnog identiteta, ali i vanvremenskih uzora moralnosti, pravdoljubivosti, junaštva, rodoljublja, odanosti narodu i otadžbini, kao i spremnosti da se za najviše ideale i principe položi i sopstveni život.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 990,00 rsd Obim: 200 strane

  O AUTORU

  Dejan Ristić (Beograd, 1972) je istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.
  Bavi se diplomatskom istorijom (srpsko–britanski i srpsko–francuski odnosi krajem 19. i početkom 20. veka; jugoslovensko–alžirski odnosi od 1954. godine), Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.
  Autor više desetina naučnih radova i knjiga.
  Preveo dela prof. dr Jana Keršoa, prof. dr Suzan Vajs Bauer, prof. dr Filipa K. Hitija.
  Učesnik međunarodnih stručnih i naučnih skupova održanih u Beogradu, Londonu, Trondhajmu, Jerusalimu, Beču, Hagu, Amsterdamu, Tel Avivu, Istambulu, Bratislavi, Pragu, Moskvi, Oslu, Helsinkiju, Briselu, Luvenu, Andrićgradu, Luksemburgu, Haifi, Lihtenštajnu, Bukureštu, Ljubljani, Zagrebu i dr.
  Pohađao specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta kao stipendista britanske i izraelske vlade.
  Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu, direktora Muzeja žrtava genocida, kao i brojne druge.
  Inicijator i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Uneskoa (izrada nominacionih dosijea za unos slave, telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914. godine i stećaka na liste svetske kulturne baštine).
  Tokom rada u Narodnoj biblioteci Srbije i Muzeju žrtava genocida posebnu pažnju posvetio je zaštiti i obogaćivanju nacionalnog fonda, stručnom i naučno–istraživačkom radu, izdavačkoj delatnosti, kao i unapređenju međunarodne bibliotečke i muzejske saradnje. Realizovao je model nacionalne biblioteke i Muzeja žrtava genocida kao multifunkcionalnih ustanova kulture.
  Uspostavio Nacionalni dan knjige.
  Utemeljio Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik.
  Osnovao Fondaciju Narodne biblioteke Srbije i Fondaciju Muzeja žrtava genocida.
  Inicirao i sproveo zakonsku proceduru za uvođenje akademskog obaveznog primerka.
  Dobitnik „Pečata Matice srpskeˮ, Spomen–medalje Ministarstva odbrane, „Zlatne značke KPZ Srbijeˮ, Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, plakete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, priznanja Narodnog muzeja Srbije, Muzeja nauke i tehnike, „Filmskih novosti'', Narodne biblioteke „Radoje Domanović'' u Leskovcu, Saveza slepih Srbije, NC „Odbranaˮ Ministarstva odbrane za najboljeg saradnika, kao i mnogih drugih.

  Naručite knjigu:

  TOP