×

Budimir Potočan

Naši vazduhoplovci u Aprilskom ratu 1941. godine

 

Jugoslovenski ratni piloti nisu zatajili tog 6. aprila i oni su iz svih svojih eskadrila, sa svojih aerodroma, uzleteli da presretnu strašnu nemačku eskadrilu, koja je pre objave rata i van svih normi do kojih je civilizacija u ratovanju i ratnom ponašanju bila stigla, trebalo da na Beograd i još neke gradove Srbije izruči hiljade tona eksplozivne kukaste mržnje. Nesvrstani pod ideološke simbole, časnom službom zakleti kralju i otadžbini, branili su narod, branili su otadžbinu i čast vojske kojoj su pripadali. O njima govori rukopis „Nebo je gorelo” Budimira Potočana, o njihovoj neustrašivosti, odanosti zemlji, samopregoru i velikoj žrtvi.

Prema ovom rukopisu, ostaje sasvim jasno, bar što se neba Jugoslavije tiče, Aprilski rat je bio izuzetno častan. On jeste neravnopravan po odnosu snaga, ali ga to čini još časnijim. Deset aprilskih dana na nebu Jugoslavije jesu najherojskiji dani te opake ratne godine. Bitke jugoslovenskih pilota stoje uz najhrabrije podvige svih rodoljubivih ljudi Drugog svetskog rata.

Ovo je jedna od onih knjiga kojom se vraća i utvrđuje nacionalni ponos na neosporiv način. Samo istine smrću zapečaćene – konačne su.

Milovan Vitezović

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 850,00 rsd Obim: 208 strana

  O AUTORU

  Dr Budimir Potočan, novinar, književnik i profesor univerziteta rođen je u Beloj Crkvi, 11. avgusta 1952. godine. Školovao se u Beogradu. Osnovne studije završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu za kulturu i medije.
  Potiče iz nekadašnje „Politikine“ škole novinarstva. U njenim dnevnim listovima, „Politici“ i „Politici ekspres“, kao i u periodičnim izdanjima, radio je gotovo dvadeset i pet godina i prošao put od saradnika do zamenika glavnog urednika. U glasilu „Vukove zadužbine“ bio je glavni i odgovorni urednik.
  Poslednju deceniju i po svog poslovnog angažovanja posvetio je pedagoškom radu. Bio je na novopazarskom Fakultetu humanističkih nauka, na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. Predavao je više predmeta iz oblasti žurnalistike na akademskim, master i doktorskim studijama.
  Pisao je i scenarija za dokumentarne i dokumentarno-igrane filmove, među kojima su dokumentarno-igrani film „Ko ste vi, pukovniče Rajevski!?“, dokumentarni film „Uzdarje Čajkovskog Srbima“, a dokumentarni filmovi „Ispisaću reč po nebu“ i „Snajper“ nagrađeni su na festivalu dokumentarnog filma u Beogradu 1995. godine. Dokumentarno-igrani film „Zvezda i smrt grofa Vronskog – srpski gambit“, prema Potočanovom istraživanju, prikazan je na FEST-u u Beogradu, 2019. godine.
  Objavljuje stručne i naučne radova iz oblasti kojima se bavi. Napisao je knjigu „Azbučnik u kamenu“, o ratu u Slavoniji 1991. godine. Studija „Vronski – čast i ljubav“, osim u Srbiji, dobila je zapažene prikaze u Velikoj Britaniji i SAD, a objavio je i monografiju „Vronski u Srbiji“. Za monografiju „Od lokalne do globalne informacije“, nagradilo ga je Udruženje novinara Srbije.
  Radovi su mu zastupljeni u Kongresnoj biblioteci u SAD, Britanskoj nacionalnoj biblioteci, Tolstojevoj biblioteci u Jasnoj Poljani i na univerzitetima, kao što su Harvard, Berkli, Jejl, Oklahoma i drugim.

  Naručite knjigu:

  TOP