×

dr Žanet Đukić Perišić

 

Već osvedočeni suptilni istraživač Andrićevog života i dela, , izatkala je još jednu knjigu o slavnom nobelovcu – „Na početku svih staza – Andrić i Višegrad”. Pisac prati Andrićevo detinjstvo u varoši na Drini, pored čuvenog mosta, njegovo odrastanje, školovanje, rodbinu, poznanstva, prijateljstva… Ali, ono što čini posebnu draž, nove staze otkrića, jeste što autorka odgoneta koje su se višegradske ličnosti, urezane u Andrićevo sećanje, pretopile kasnije u junake znamenitih romana i priča.

Kako ih je neumornom rukom izvajao i njihove višegradske sudbine izlio u nezaboravne likove, Ćorkana i druge.

Knjiga je bogato ilustrovana fotografijama iz tadašnjeg višegradskog života i Andrićevog boravka u njemu.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena:  650 rsd
Obim: 208 strana

BIOGRAFIJA

cirjanic-150Dr Žaneta Đukić Perišić rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet (Katedra ta opštu književnost i teoriju književnosti). Za vreme postdiplomskih studija u Lenjingradu napisala je magistarski rad Poetika sižea u Istorijskoj poetici A. N. Veselovskog. Studijom Lik Tome Galusa u delu Ive Andrića magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu tezom Tematsko-motivski, idejni i poetički aspekti Andrićevog stvaralaštva u biografskom i istorijskom kontekstu.

Objavila je knjige Kavaljer svetog duha (1992), Jevrejski portreti u delu Ive Andrića (2005), Kulinarski putopisi (2008), Pisac i priča: stvaralačka biografija Ive Andrića (2012). U srpskoj periodici objavila je i niz studija iz oblasti istorije i teorije književnosti, te kritičkih tekstova o savremenoj srpskoj prozi.

Priredila je knjige: Na sunčanoj strani, Andrićev nedovršeni roman (1994); Predeli i staze, Andrićeva putopisna proza (2000); Anđeo iza ogledala, ljubavna pisma svetskih pisaca (2001); Priča i pričanje, izbor priča nagrađenih Andrićevom nagradom (2001); Anđeo istorije i dnevni poslovi, izbor kritičko-esejističkih tekstova Miodraga Perišića (sa Mihajlom Pantićem) (2004); Sabrane pripovetke Ive Andrića (2008, 2012).

Prevodi sa ruskog jezika. Radi kao savetnica u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

Naručite knjigu:

TOP