×

Manojlo Manjo Vukotić

MILAN PANIĆ PREDLOŽIO DEJTON!

Veoma moćna CIA skinula je embargo sa hiljada spisa koji su skrivali brojne državne i poslovne tajne. Jedan od tih značajnih setova dokumenata vezan je i za stanje u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. U tom sklopu su i spisi o pripremi i samom činu sklapanja sporazuma o Dejtonu (21. novembra 2005.), i prekidu rata u Bosni i Hercegovini.

Ta dokumenta uverljivo prikazuju da je Milan Panić (85), Beograđanin, američki biznismen, bivši premijer SR Jugoslavije (1992-1993.), bio prvi i pravi inicijator predloga o sklapanju mira u Dejtonu. Desetine pisama, koja je Panić uputio američkom predsedniku Bilu Klintonu, i na njih redovno dobijao odgovore, kao i susreti sa predsednikom i članovioma njegovog tima, pokazuju veliku ulogu Milana Panića u sklapanju ovog istorijskog sporazuma.

Sve to, uz ispovest Milana Panića i brojna dokumenta, predstavljeno je u novoj knjizi “Milan Panić – Misija mira – Dejton je moja ideja”, u izdanju naše kuće.

Uz ovu novu priču, u knjizi su, na osoben način objašnjeni odnosi Panića i Slobodana Miloševića, uloga Dobrice Ćosića (tada predsednika SRJ) u prelomnim vremenima, stanje u srpskoj opoziciji, pokušaji da se Jugoslavija izvuče iz sankcija, ogromni svetski pritisci, nestabilni odnosi sa susedima…

Mnoge tadašnje ideje premijera Milana Panića izgledale su nerealne, odbačene su kao nemoguće, a sada se pokazuju kao tačna vizija: ući ćemo u Evropu, izbrisaće se granice, svi će trgovati međusobno, moraće se zalečiti ratne rane…

Autor je dugogodišnji novinar i glavni urednik više beogradskih dnevnih novina – Manojlo Manjo Vukotić.

POTRAŽITE U KNJIŽARAMA!

 

Cena: 800,00 rsd
Obim: 400 strana

Manojlo Manjo Vukotić rodjen je 21. novembra 1938. godine u Cetinju.

Studirao svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Novinarstvom počeo da se bavi u beogradskom „Studentu”, a profesionalnu karijeru započeo 1963. godine u „Beogradskoj nedelji”. Radio u „Večernjim novostima” od 1966. godine. Iz Rima između 1983. i 1987. godine bio dopisnik izdanja „Borbine” kuće. Glavni urednik „Borbe” od septembra 1989. do jula 1993. godine.

Po njegovom konceptu krajem 1996. pokrenut dnevnik „Blic”, gde je bio glavni i odgovorni urednik i direktor. Nepune dve godine kasnije pokrenuo „Glas javnosti”, kao glavni i odgovorni urednik. Oktobra 2000. vratio se u „Večernje novosti” i, do maja 2013, bio glavni i odgovorni urednik i direktor kompanije „Novosti”.

Objavio knjige: „Tara - suza Evrope” (1975), „Bela griva Durmitora” (1976), „Memorijalni prostor Boško Buha” (1979), „Milan Panić - SO” (1992), „Crna Gora sebe razgovara” (1983), dva izdanja,” a i „Srpski san Milana Panića” (1994), štampan u tri izdanja.

Polovinom juna 2013. osnovao izdavačku kuću „Vukotić media”

Naručite knjigu:

TOP