×

Vlada Stanković

 

Kralj Milutin je svojom dugotrajnom vladavinom (1282–1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Kosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline, korenito promenio tok srpske istorije.

Detaljnom analizom svih raspoloživih izvora, srpskih, vizantijskih, bugarskih, latinskih, knjiga „Milutin – Sveti kralj“ otkriva do sada nepoznate aspekte državničke politike srpskog kralja.

Posebna pažnja je posvećena njegovom svetiteljstvu, snažnom kultu i moštima Svetog kralja, koje od srednjovekovnih vremena do danas čudotvore i isceljuju, zauzimajući posebno mesto među pravoslavnima na čitavom Balkanu.

Njegove mošti, koje su pohranjene u crkvi Svete Nedelje u Sofiji, svečano se presvlače svakog 29. oktobra, u predvečerje praznika Svetog kralja.

Povodom velikog jubileja, sedam vekova od smrti kralja Milutina, knjiga profesora Vlade Stankovića „Milutin – Sveti kralj“ donosi iscrpan i inspirativan pogled na život, dela i vreme jednog od najznačajnijih vladara srpske istorije.

Ilustracija na koricama: Stevan Aleksić

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 990,00 rsd Obim: 288 strana (kolor)

  O AUTORU

  Vlada Stanković (1973) je redovni profesor Vizantologije i šef Katedre za Istoriju Vizantije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osnivač je upravnik Centra za Kiparske studije na istom fakultetu.
  Usavršavao se u Beču i Atini, a predavao kao gostujući profesor na Univerzitetu u Janjini, Grčka, Otvorenom Univerzitetu Kipra (Nikozija), a predaje i dalje na master studijama na Evropskom Univerzitetu Kipra (Nikozija) i na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu. Držao je predavanja po pozivu na univerzitetima u Grčkoj, na Kipru, u Bugarskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Španiji, SAD-u i Kini. Bio je organizator i učesnik brojnih međunarodnih skupova.
  Član je redakcije najstarijeg vizantološkog časopisa Byzantinische Zeitschrift-a od 2009. godine.
  2014/15. godine bio je član Instituta za napredno istraživanje (Institute for Advanced Study) u Prinstonu, Nju Džersi, SAD.
  Pokretač je i urednik edicije Vizantija: Evropsko carstvo i njegovo nasleđe (Byzantium: A European Empire and Its Legacy) za akademsku izdavačku kuću Leksington (Lexington Books), SAD.
  Bio je rukovodilac interdisciplinarnog projekta ,,Hrišćanska kultura na Balkanu u srednjem veku: Vizantijsko carstvo, Srbi i Bugari od 9. do 15. veka“, 2011–2020.
  Autor je šest knjiga, među kojima Komnini u Carigradu (1057-1185). Evolucija jedne vladarske porodice (2006), Manojlo Komnin (2008), Putovanja kroz Vizatiju (2014, 2. izd. 2016) i Kralj Milutin i manastir Banjska (sa Jelenom Erdeljan, 2021) i urednik zbornika radova The Balkans and the Byzantine World before and after the Captures of Constantinople, 1204 and 1453 (Lexington Books, 2016, 2. izd. 2018) i Death, Illness, Body and Soul in Written and Visual Culture in Byzantium and Late Medieval Balkans (Beograd, 2021)
  Bavi se različitim aspektima vizantijske istorije, kulture, ideologije i književnosti od 9. do 15. veka, proučavanjem kompleksnih političkih sistema u srednjem veku i nakon njega, Kiprom, srpskom srednjovekovnom istorijom, kao i Balkanom u srednjovekovno i savremeno doba.

  Naručite knjigu:

  TOP