×

Duška Jovanić

 

Ovo je priča o fatalnoj košarkašici i lepotici Ljubici Otašević, „maloj“ sa Malog Kalemegdana, velikoj „Zvezdinoj“ zvezdi koja je skoro nenamerno napravila spektakularnu holivudsku biografiju.

Sve je u ovoj knjizi tačno: ličnosti su stvarne, mesta još postoje ili su postojala, adrese se nisu promenile, a činjenice su proverljive u najlepšim sećanjima.

Čuvari njene prolazne lepote ovde raskopčavaju mit do kraja: da li je bila mnogo više od dublerke Sofije Loren ili lafice kod koje je Marlon Brando lenjo doručkovao, ostavljene devojke neodoljivog Boba Evansa ili razmažene žene zgodnog i bogatog barona Enrika di Portanove. Šta je uzaludno tražila u svetskom džet-setu u koji je pobegla od navalentnih udbaša i upornih bogataša?

Fama o njoj, kao rasnoj lepotici, beogradskoj miljenici i voajerskoj patnji Ive Andrića, počela je onda kada ju je probirljivi Zapad sveo na svoju meru, da bi je zaprosio holivudski macan Keri Grant.

Zaboravljena princeza jedne drugačije mladosti živela je neki obećani život za sve nas, iako joj to uopšte nije bilo u planu.

Ko je ona zapravo bila: uvek smrtno zaljubljena Ljubica Otašević, zanosna glumica Ljuba Bodin ili frivolna baronica Di Portanova? Za sentimentalne vaspitače čitave jedne generacije ona je ipak zauvek ostala socijalistička Pepeljuga.

Nikada nije želela da bez pravog razloga postane slavna i tako upropasti svoje burne uspomene. Pred kraj života se ugojila i počela da cuga, ali nije umrla nesrećna iako se to od nje očekivalo.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 750,00 rsd Obim: 208 strana

  O AUTORU

  Duška Jovanić jedna je od najpoznatijih i najprovokativnijih novinarki nekadašnje Jugoslavije.
  U to vreme, bilo je jednako opasno naći se u njenom tekstu i čitati ga.
  Obeležili su je intervjui sa junacima spektakularnih planetarnih biografija, iz kojih niko nikada nije izašao nevin.
  Bila je glavna urednica brojnih magazina („M magazin“, „Gloria“, „Playboy“, „Fame“ i „Elle“).
  Autorka je dokumentarne televizijske serije „Ko vlada svetom“.
  Do sada je objavila dve knjige: „Ženski viteški roman“ (politički triler sa stvarnim likovima i događajima) i „Gola elita“ (erotsko-socijalni vodič kroz tranzicionu Srbiju).
  Njen dokumentarac „Izbrisano iz biografije“, posvećen je legendi o jednoj od najfatalnijih Srpkinja, Ljubici Otašević.
  Danas živi u Beogradu i i dalje je hronično slaba na storiteling.

  Naručite knjigu:

  TOP