×

Aleksandar Đuričić

 

U vešto isprepletenoj priči o jednom od najomiljenijih, ali i najkontroverznijih srpskih pisaca, smenjuju se svedočenja onih koji do sada nisi govorili o Momi Kaporu. Potresna ispovest njegovog ujaka koji ga je kao četvorogodišnjeg dečaka izvukao ispod mrtvog majčinog tela u bombardovanom Sarajevu, i tako mu prvi put spasao život, uz koloplet emocija brata od strica, sa kojim je proveo detinjstvo, čine jedinstvenu porodičnu sagu, gde su ljubav i smrt plesali ruku pod ruku.

Ovde su prvi put objavljena Kaporova ljubavna pisma, koje je kao student slikarstva pisao svojoj devojci Vesni i već tu se nazire lirika koja će ga načiniti književnom zvezdom bivše Jugoslavije. Čovekom uz čiju su se prozu sanjali najlepši emotivni snovi.

O tome kako je bio eksluzivni uvoznik američke kulture i raspojasanim njujorškim danima, razuzdanom ljubavnom životu, ali i o romansi sa Jelisavetom Karađorđević koja mu je bila rol model za glavnu junakinju romana „Zoe“ govore intimni svedoci.

Kasnije je napravio kolut nazad, neki veruju kolut napred, i od pisca u trapericama postao pisac u maskirnoj uniformi i to je bilo njegovo novo poglavlje profesionalnog života. Opčinjenost Radovanom Karadžićem odnela mu je dobar deo publike, ali donela je nova iskustva koje je ovaj majstor pripovedanja pretakao u nezaboravne priče od kojih se diže dijafragma.

Slikarske pustolovine, besane noći i obitavanje po tuđim ateljeima, dok nije napravio svoj, u koji je utkao veštine najvećih majstora platna svojevrsna su školica za sve koji se nađu pred štafelajem. A raspon tog crtačkog upijanja i traženja seizmografa duše je veliki: od gimnazijskih profesora do Stojana Aralice, Peđe Milosavljevića i Miće Popovića. Koloritno. Ulje na papiru.

Posebno je poglavlje o čoveku koji je imao apsolutni sluh za prijateljstvo i bio sabrat sa Danilom Kišom, Zukom Džumhurom, Liberom Markonijem, Oljom Ivanjicki, Matijom Bećkovićem, Vidom Ognjenović, Mihizom, Igorom Mandićem, Arsenom Dedićem i svim ljudima koji su palili svetiljke i lampione u ovoj balkanskoj krčmi. O tome kako su se rušile i obnavljale kule od tih emotivnih karata pričaju oni koji su do sada ćutali.

Ova knjiga je i svojevrstan hedonistički meni, gde se prepliću dogodovštine iz kafana sa beogradske Čubure sa onim sa Menhetna, i gde se iskonsko uživanje služi umesto deserta.

Kapor je dosta pisao o sebi, cedio je iz svojih iskustava, ali ovde je prvi put objavljena njegova istinska biografija, koja se guta kao dobar kolač posle ručka ili dižestiv posle večere.

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 950,00 rsd Obim: 296 strana

  O AUTORU

  Aleksandar Đuričić rođen je u Podgorici, a živi i piše u Beogradu. Kao novinar i ured- nik radio je u brojim tiraž- nim i uticajnim magazinima. Njegov publicistički prvenac Posle fajronta – Knjiga o Paji, romansirana biografija Pavla Vuisića, objavljen 2009, vrlo brzo je postao bestseler na pod- ručju bivše Jugoslavije.

  Za svoju drugu knjigu Čuvarkuće, udovice pisaca 2018. je dobio nagradu „Dejan Medaković, za dugo sećanje“, koja se dodeljuje za memoarsku prozu.

  Treća knjiga Tajne slavnih Srba objavljena je 2019. u izdanju „Vukotić media“. U knjizi su opisani životi najvećih srpskih umetnika, sportista, književnika, pesnika...

  Ista kuća objavila je i knjigu Glogi 2021. godine, koja je doživela pet izdanja i promovisana je širom biv- še Jugoslavije. Knjiga govori o životu velikog glumca Nebojše Glogovca kroz ispovesti porodice, prijatelja, glumaca koji su imali sreću da se s njim druže tokom njegovog prerano okončanog života.

  Đuričić je autor nekoliko nagrađenih priča.

  Naručite knjigu:

  TOP