×

Aleksandar Tijanić

„Ne bih voleo da me srpsko novinarstvo uopšte pamti. Voleo bih da ostavim dve ili tri knjige mojih tekstvova, i da samo studenti novinarstva, kada hoće da vide kakav je Tijanić ludak bio, uzmu te knjige i pročitaju nekoliko tekstova.”

NIN, 31. 10. 2013.

 

Knjiga o vremenu u kome se država lomila, ratovala, ponižavala, raseljavala, gladovala, odumirala, ucenjivana, zavađena, cepana iznutra i spolja, kojoj odsecaju životne organe, vade joj iz grudi srce postojanja… Knjiga koja će da podseti, da čuva, da oživi sećanje na jednog od najoriginalnijih i najznamenitijih (jugoslovenskih) srpskih novinara. Ali i na vreme i ljude koji i danas utiču na naše živote.

NA KIOSCIMA I U KNJIŽARAMA

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 700,00 rsd
Obim: 344 strane

O AUTORU

Aleksandar Tijanić (1949, Đakovica - 2013, Beograd) bio je jedan od najznačajnijih srpskih novinara, publicista, dugogodišnji generalni direktor Radio-televizije Srbije.

Mladost je proveo u Podujevu i Prištini. Upisao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Kao student, na inicijativu profesora Sergija Lukača, pozvan je da sarađuje u Ninu, gde je započeo profesionalnu karijeru.

Krajem 1970. piše za izdanja Politike, prvo za Auto svet, potom u Ninu postaje urednik. Sredinom 1980. izabran je za glavnog urednika časopisa Intervju. Potom sarađuje i sa zagrebačkim nedeljnicima Start i Danas, kao i sa splitskom Nedjeljnom dalmacijom, gde se istakao svojom kolumnom „En passant", u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim i predstojeći raspad SFRJ. Zbog toga je dobio ironičan nadimak „gigant hrvatskog novinarstva". U to vreme objavljivao je političke kolumne i u ljubljanskoj Mladini i sarajevskom Oslobođenju. Bio je jedan od novinara, koji su 1991. godine vodili kultnu JUTEL-ovu emisiju „Umijeće življenja" u sarajevskom teatru Obala.

Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini, 1991. godine, jedno vreme uređuje Sportski žurnal, a posle osnivanja Televizije Politika njen je prvi direktor (1993-1994) i potom prvi direktor novoosnovane BK televizije (1994-1996).2015, na drugu godišnjicu njegove smrti.

Posle Dejtonskog sporazuma, 1996. godine, izabran je za ministra informisanja u vladi Mirka Marjanovića, ali je posle šest meseci podneo ostavku.2015, na drugu godišnjicu njegove smrti.

Pokrenuo je dnevni list Građanin 1997, ali se on ubrzo ugasio. Do 1999. godine, piše kolumnu u nedeljniku Evropljanin.2015, na drugu godišnjicu njegove smrti.

Bio je savetnik za medije i informisanje predsednika tadašnje SRJ Vojislava Koštunice (od 2001. do 2004).
Od 2004. do smrti, 2013, bio je generalni direktor Radio-televizije Srbije, koju je uspešno transformisao u javni servis.2015, na drugu godišnjicu njegove smrti.

Objavio je publicističke i polemičke knjige: Ispod koša (1978), Šta će biti s nama (1988), Tajni život Srba, Hrvata i Slovenaca: kako se raspao boljševizam (1990). Neposredno posle smrti izasla je knjiga JA. I niko moj... 2015, na drugu godišnjicu njegove smrti.


Nedavno su porodica i Udruženje novinara Srbije ustanovili nagradu za novinarsku borbenost, koja nosi njegovo ime i biće prvi put dodeljena decembra 2015, na drugu godišnjicu njegove smrti.

Naručite knjigu:

TOP