×

Đoko Stojičić

Pola veka pesnik i istraživač, vredni kulturni poslenik, Đoko Stojičić, skuplja srpske narodne izreke. Nanizao je nisku od gotovo 30.000 izreka.

U novoj knjizi „Ispeci pa reci”, odabrano je oko 7.500 narodnih umotvorina, koje su kratki, mudri, dovitljivi i životni izraz našeg duha i govora.

Na 300 stranica ove knjige je, po azbučnom redu, složeno biserje koje je narod izbrusio u svojim kolibama, na proplancima, u kućama, na njivama, na svadbama, na molbama… U teškim i veselim trenucima.

„Stojičić je pošao Vukovim stopama. Po broju izreka daleko premašuje ukupnu količinu građe u Vukovoj zbirci”, pribeležio je, svojevremeno, akademik Pavle Ivić. I profesor dr Jovan Deretić ocenjuje da je ovo svedočanstvo da je „naš jezik i danas, neprestano mlad, da se stalno obnavlja, da je neiscrpan u stvaralačkim inovacijama”…

Da Đoko Stojičić nije ništa drugo uradio, samo da je pedeset godina skupljao srpske narodne izreke i objavio ih u dve obimne knjige – dosta je uradio!

(Dobrica Ćosić)

Draž otkrića ima poduhvat Đoke Stojičića. Autor je očigledno otkopao veliki ćup pun raznog, starog i novog novca, u kome ima mnogo pravih zlatnika

(Dragiša Vitošević)

 

Ovo je veličanstvena knjiga na koju se oslanja svaki razgovor među ljudima

(Miloje Popović Kavaja)

 

Bez ikakve namere da Stojičića poredim sa Vukom Karadžićem, moram reći barem to da on ide Vukovim tragom

(Branko Brborić)

 

Prva knjiga Stojičićevih izreka, pre sedam godina, imala je izvanredan uspeh i okitila se nagradama i visokim ocenama književnih kritičara.

 

 PROČITAJTE ODLOMAK

 

POTRAŽITE U KNJIŽARAMA!

 

Cena: 650,00 rsd
Obim: 300 strana

O AUTORU

Đoko Stojičić je rođen 12. februara 1936. u selu Medna, opština Mrkonjić Grad. Diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1962, a magistrirao 1966. godine.

Bio je urednik lista „Student”. Nakon toga je postavljen za sekretara UKSK Beogradskog univerziteta, potom postaje predsednik CK Saveza omladine Srbije, a, nakon toga, direktor Republičkog zavoda za međunarodnu naučnu, prosvetnu, kluturnu i tehničku saradnju. Od 1988. do 1989. godine bio je glavni i odgovorni urednik lista „NIN”, a kasnije i urednik opšteobrazovnog programa Televizije Beograd. Od 1993. do 1994. Bio je ministar kulture Republike Srbije, a od 1994. do 2001. ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Češkoj.

Objavio je 17 knjiga poezije, šest knjiga studija, eseja, članaka i polemika, tri putopisa, dve knjige proze i dve drame. Pesme su mu prevođene na 20 stranih jezika.

Član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Unije čeških pisaca.

Živi u Beogradu.

Naručite knjigu:

TOP