×

Radmila Lazić

 

Jedna od najcenjenijih i najnagrađivanijih srpskih pesnikinja poslednjih decenija Radmila Lazić, tragajući za novim temama, negujući sočan jezik na kakav su njeni čitaoci navikli, „huli” braneći – ženu!

Štiteći njena prava, njenu lepotu od „bledolikih muškaraca” koji ženske reči „kao bisere prosipaju pred svinje”, pesnikinja u zbirci „Hulim i potpisujem” plete uzbudljive, originalne, protestne i zavodljive pesme.

To je jedan potpuno novi pesnički vetar i pesnički miris, samosvojan i savremen.

Iako pesnikinju nije strah da „više neće pisati pesme”, iako od nje već „povraća”, ona je ovom knjigom mašte, snažnih poruka i raznovrsnosti pokazala da nam baš ovakve knjige trebaju.

 

 

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 890,00 rsd Obim: 104 strane

  O AUTORU

  Pesnikinja, feministkinja i antiratna aktivistkinja.

  Piše poeziju, eseje, kratku prozu i publicističke tekstove.

  Objavila šesnaest zbirki poezije, među kojima su: To je to, Pravo stanje stvari, Podela uloga, Istorija melanholije, Priče i druge pesme, Iz anamneze, Doroti Parker bluz, Zimogrozica... i kao poslednja Crna knjiga (Povelja, 2014.). Četiri izbora iz poezije: Najlepše pesme Radmile Lazić, Srce međ zubima, Poljubi il ubi, Zemni prtljag i Ono što zvah ljubav (izbor ljubavne poezije, Vukotić Medija, 2018.)

  Objavila je i dve knjige eseja: Mesto žudnje (2005. Narodna knjiga) i Misliti sebe (2012.KOV).

  Knjigu kratke proze: Ugrizi život, objavila je 2017.godine u Laguni.

  Autorka je tri antologije poezije: srpske savremne ženske poezije, Mačke ne idu u raj , Antologiju srpske urbane poezije, Zvezde su lepe ali nemam kad da ih gledam. U Španiji je objavila antologiju srpske savremne ženske poezije Ligera vuela la sombra (Vaso Roto, 2021.godine.)

  Dobitnica je nagrada za poeziju: „Milan Rakić“, „Đura Jakšić“, „Desanka Maksimović“- za doprinos srpskoj poeziji, „Vladislav Petković Dis“ – za autentičan doprinos identitetu srpskog pesništva, nagrade „Vasko Popa“, „Jefimijin vez“, „Laza Kostić“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“.

  Koautorka je (sa Biljanom Jovanović, Radom Iveković i Marušom Krese) antiratne prepiske : Vjetar ide na jug i obrće se na sjever (Suhramp i Apatridi, B92)

  Njena poezija se nalazi u mnogobrojnim antologijama poezije u zemlji i u inostranstvu.

  Izabrane pesme objavljene su joj u: Severnoj Makedoniji, SAD, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Nemačkoj i Sloveniji. Njenu poeziju na engleski je preveo Čarls Simić.

  Pokrenula (1995/96.godine) je uređivala prvi časopis za žensku književnost ProFemina. Kao i biblioteku Femina (Prosveta) i Prethodnice (Narodna knjiga).

  Nosilac je priznanja za vrhunski doprinos kulturi  Republike Srbije.

  Članica je Srpskog PEN centra.

  Naručite knjigu:

  TOP