×

Stevan Kostić

 

Tajanstveni život Kriste Đorđević

 

Ćerka bogatog Srbina u Zagrebu, sestra od strica čuvenog slikara Save Šumanovića, kuma Miloša Crnjanskog i posrednik u njegovom povratku u zemlju, čuvar zlata Josipa Broza i Partije, jedan od osnivača paviljona ,,Cvijeta Zuzorić“, predsednika Crvenog krsta Srbije, mecena čuvenih umetnika, celu deceniju sustanarka Dobrice Ćosića.

Ličnost koja je davala a nije tražila uzdarje.

Pomiritelj buržuaskog Beograda i partizanskih drugova.

To i mnogo drugog, uzbudljivog, zagonetnog, tajnovitog, nosio je u talasima, vremenskim menama, život gospođe Kriste Đorđević.

Uvek je bila slobodna. Svoja. Nezavisna. Mudra. Gospodstvena. Racionalna.

I kada je sa svojim mužem, čuvenim dr Đuricom Đorđevićem lečila narod po Srbiji, postala veza između proganjanih komunista od Beograda do Pariza, jatak znamenitim partijcima u Beogradu… ,,I tako odigrala ulogu nekakve komunističke Mata Hari“.

Za sve njih, kroz sve bure, pa i one ratne, ona je bila i ostala – Gospođa.

Ova knjiga prvi je odškrinuti prozor u odaje njenog vešto skrivanog i čuvanog života. I deo slojevite i istinite biografije dostojne poštovanja i klanjanja.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 945,00 rsd Obim: 256 strana

    O AUTORU

    Stevan Kostić je novinar emisije „Oko“ na Radio-televiziji Srbije. Rođen je u Kraljevu 1983. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a zatim završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Ipak, njegova glavna sfera interesovanja je istorija. Autor je dokumentarnih emisija o NDH i Pokretu nesvrstanih. U „Oko magazinu“ emitovane su mu brojne biografske emisije - o Aleksandru Rankoviću, Slobodanu Jovanoviću, Blagoju Jovoviću, Henriju Kisindžeru... Uvek izdvaja emisiju o košarkaškom odrastanju Nikole Jokića. Autor je i brojnih emisija iz regiona - iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Crne Gore. Mitropolit Amfilohije njemu je dao poslednji televizijski intervju u manastiru Morači u leto 2019. Stevan Kostić je dobitnik nagrade Udruženja novinara Srbije. Ima jedan objavljen naučni rad o slikaru Savi Šumanoviću. „Gospođa“ je njegova prva knjiga. Oženjen je i ima ćerku.

    Naručite knjigu:

    TOP