×

dr Miodrag Stojković

 

Svetski slavan naučnik, genetičar dr Miodrag Stojković, izlazi pred čitalačku publiku sa drugim romanom, pod naslovom „Eutanazija“. Posle sjajnog istorijskog, autobiografskog, romana „Crničani“, i ovaj put je reč o delu sa istorijskim elementima. Ovaj put je reč o bližoj istoriji, kojoj smo i sami svedoci, tragediji jedne zemlje, porodice, a ponajviše mladih ljudi koji pokušavaju da se reše ratnog zarobljeništva i dokopaju se boljeg života.

Kroz ljubavnu priču dvoje mladih ljudi, opetećenih ličnim traumama, suočenih sa nemoralom sredine i propasti svega u šta su verovali, Stojković se poistovećuje sa glavnim likom romana, koji pokušava da zaustavi sukob sa prošlošću, da ugasi sopstveni nemir, da se osveti, ali i pomiri sa onim što ne može da promeni.

I da, sa svim svojim ranama, nastavi život.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 750 rsd
Obim: 256 strana

Intervju Miodrag Stojković?Jutarnji program TV Pink

O AUTORU

Profesor Miodrag Stojković rođen 1964. godine u Leskovcu, gde je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Studije veterinarske medicine u Beogradu završava 1990-te godine, a 1991-te odlazi u Nemačku, gde prve dve godine radi kao medicinski tehničar, a zatim u Minhenu nostrifikuje diplomu i, 1996, doktorira iz oblasti biotehnologije. Od 2002. godine postaje privatni docent na Ludvig-Maksimilijan univerzitetu u Minhenu. Za to vreme radi kao embriolog sa posebnim interesovanjem za reprogramiranje, epigenetiku i ranu embriologiju. Iste godine prelazi u Veliku Britaniju gde se pridružuje Institutu za humanu genetiku i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njukaslu, gde postaje profesor embriologije i biologije matičnih ćelija.

Stojković je pionir u mnogim naučnim disciplinama, uključujući izolaciju, rast i diferenciranje matičnih ćelija. Uspeva da, 2003, u Velikoj Britaniji izoluje prvu potpuno okarakterisanu liniju ljudskih embrionalnih matičnih čelija, prvi u svetu dobija dozvolu da se bavi kloniranjem embriona, a kasnije i po prvi put uspeva da klonira ljudske embrione.

U istraživački centar Princ Filip u Valensiji odlazi 2006, i to nadužnost zamenjenika glavnog direktora. Vodi naučnu grupu koja se bavi ćelijskim reprogramiranjem.

Povratkom u Srbiju, postaje profesor humane genetike na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a 2008. u Leskovcu osniva Spebo Medical, specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta.

Gostujući je profesor na medicinskom fakultetu Priština, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, VMA Beograd, i autor ili ko-autor u više od 140 naučnih publikacija, predsednik je upravnog odbora Instituta za molekularnu genetiku i genetski inžinjering, u Beogradu, naučni savetnik u mnogim biotehnološkim firmama i akademski evaluator u preko 30 regulatorna/projektna tela i ugledna naučna časopisa. Do 2012-te je bio glavni urednik najstarijeg naučnog časopisa iz oblasti matične ćelije (STEM CELLS), sa lokacijom u Severnoj Karolini, Amerika, a od 2012-te je član Evropske Akademije Nauke (European Academy of Science). Od 2012-2014-te bio je poslanik u Narodnoj Skupštini gde je vršio dužnost predsednika skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i sport. Počasni građanin je grada Leskovca, dobitnik Sretenjskog ordena i priznanja Vitez Poziva. Govori nemački i engleski jezik. Srećno oženjen Petrom.

Autor je romana „Crničani“ (2016), u izdanju Vukotić media.

Naručite knjigu:

TOP