×

Radovan Popović

U drevnom Rimu, deo svoje, često vrlo bogate diplomatske karijere, službovali su:
Ivo Andrić, Milan Rakić (ambasador), Rastko Petrović, Jovan Dučić (ambasador) i Miloš Crnjanski.
Pet velikih imena srpske književnosti.

U knjizi „Depeše iz duše”, koja se pojavila krajem avgusta, veliki znalac života mnogih naših pisaca, publicista i novinar Radovan Popović, satkao je vrlo zanimljivu knjigu o ovoj petorici pisaca-diplomata.
O svakom piscu ispričan je, živo, autentično, njegov diplomatski angažman. Drugi deo čine njihovi literarni zapisi o Italiji. Kroz te ispovesti i beleške obuhvaćena je gotovo cela burna prva polovina prošlog veka. Zato ćemo tu naći, na primer, briljantne Andrićeve spise o rađanju fašizma u Italiji, sa Musolinijevim dolaskom na vlast. Ili, Dučićeve beleške o nesigurnim odnosima Jugoslavije i Italije, isprepletane sa njegovim izlivima ljubavi prema jednoj lepoj rimskoj princezi. Tu su i lucidni i pitki Rastkovi zapisi o putešestvijima po Italiji, naričito Siciliji. Sem burnog diplomatskog života u večnom gradu, u kome je dočekao početak Drugog svetskog rata i bio prognan, Miloš Crnjanski je o Italiji ostavio bogatu literarnu zaostavštinu. Čak večitu poemu „Stražilovo” napisao je, kraj Firence, 1921. godine, a putopisi o Toskani, sabrani u knjizi „Ljubav u Toskani”, su vrhunac tog žanra. Njegova knjiga o Mikelanđelu je jedno od najboljih dela o geniju Renesanse.

U knjizi „Depeše iz duše” su se, na jednom mestu, našle i diplomatske poverljive depeše, koje otkrivaju uzbudljiva zbivanja tog vremena i literarni zapisi petorice sjajnih pisaca.

Dragocena, neobična knjiga. Ilustrovana i moderno dizajnirana.
Ne sme se zaobići. Obavezno je treba smestiti u police svojih i svih biblioteka.
Nema uzrasta kome nije zanimljiva.
Nema čitalačkog ukusa kome nije primamljiva i prihvatljiva.

PROČITAJTE ODLOMAK

Cena: 650,00 rsd
Obim: 200 strana

O AUTORU

Radovan Popović je rođen u1938. godine u Dubu, kod Bajine Bašte.

Višegodišnji je urednik kulturne rubrike u listu „Politika”, književni monograf i publicista. Član je srpskog PEN kluba i upravnih odbora Zadužbine Ivo Andrić, Zadužbine Desanka Maksimović i uprave Fondacije Vasko Popa.

Za knjigu „Život Meše Selimovića” nagrađen je 1988. godine Oktobarskom nagradom grada Beograda za književnost.

Među njegovim delima su „Život Miloša Crnjanskog”, „Istina o Dučiću”, „Isidorina brojanica”, „Pisci u službi naroda”, „Knjiga o Ćopiću i put do mosta”, „Krleža i Srbi”, „Andrić i Višegrad”, „Princ pesnika Branko Miljković”, „Vreme pisca: životopis Dobrice Ćosića”, „Kako je Bule pokorio Evropi”...

Naručite knjigu:

TOP