×

Nataša Drakulić

 

Nakon filma koji je emotivno potresao celu Srbiju i koji je gledalo više od dva i po miliona ljudi, pred nama je i roman koji govori o neobičnoj i snažnoj desetogodišnjoj devojčici Darinki Dari Ilić i golgoti njene porodice u najvećem stratištu srpskog naroda – logoru Jasenovac.

Priča u romanu nas često vodi i u prošlost glavnih junaka, posebno male Dare – u njene misli, njen način doživljaja sveta, lepu seosku dečju svakodnevnicu koju je prekinuo surovi rat.

Upoznajemo jednu zdravu, srećnu porodicu koja nije imala velike snove ni težnje – teški rad je bio njihov način života, ali bilo je važno samo da su deca zdrava.

Snove o njihovoj budućnosti prekinula je tragedija u kojoj su, kao i mnogi, stradali na pravdi Boga. Nažalost, krug stradanja se tu nije zatvorio jer se to zlo ponovilo pedeset godina kasnije.

„Dužni smo večno sećanje svim jasenovačkim mučenicima, žrtvama genocida počinjenog od strane ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima. Njihovi krici su decenijama bili dirigovano utišavani. Ne možemo ni mi kao narod dalje ako gazimo po svojim svetinjama, a svaka osoba koja je stradala tamo je naša svetinja” – napisao je u tekstu o knjizi režiser istoimenog filma Predrag Gaga Antonijević.

 

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena: 850,00 rsd Obim: 184 strane

  O AUTORU

  Nataša Drakulić rođena je 1979. godine u Bihaću. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, a apsolvirala na Fakultetu dramskih umetnosti (odsek dramaturgije) u Beogradu.

  Zaposlena je na Radio-televiziji Srbije od 2006. godine, a od 2009. odgovorni je urednik redakcije dečjeg programa.

  Autor je brojnih dokumentarnih filmova, scenarista, dramaturg i urednik više od 4.000 emisija i serijala različitog žanra – i Diplomiralagranog, dokumentarnog, kulturnog, zabavnog, dečjeg, školskog, obrazovnog i naučnog programa matične kuće.

  Drakulićeva je potpisala pozorišne drame: „Neke stvari i ostalo“, DADOV 2002; „Frensis“, Dom omladine, Pančevo 2004; „Glavo luda“, mjuzikl, Pozorište na Terazijama, 2012. Radio drame: „Srčani udar“, „Osvajanje mjeseca – minijature“, „Visoke potpetice“, „Stan“ (dobitnik nagrade Radio Beograda na konkursu za najbolju radio dramu 2005), „Mehmed-paša Sokolović“, „Tuba“, „Milenko Stojković – priča o herojstvu i prijateljstvu“, „Gostionica kod srećne zvezde“, „Sumatra“, „Muzika kao san“.

  Napisala je i tri knjige za decu: „Lila, to sam ja“, „Despotica Teodora“, „Vila Ružica“.

  U raznolikom i širokom opusu su i filmovi „Krušedol“, dokumentarno- igrani, koscenarista, 2008; „O, Gringo“, dokumentarni, koscenarista, 2011; „Posmatrači“, scenarista, 2016; „Poslednja barijera“, koscenarista, 2017; „Zaspanka za vojnike“, koscenarista, 2018; „Dara iz Jasenovca“, scenarista, 2020.

  Autor je i serija “Pevačica“ 12 epizoda, koautor i koscenarista zajedno sa Predragom Antonijevićem, „Ubice mog oca“, koautor i koscenarista zajedno sa Predragom Antonijevićem, „Reka ljubezni“, „Larin izbor“, koscenarista, „Mansarda“, koscenarista, „Zakon ljubavi“ kos­cenarista, „Zaboravljeni umovi Srbije“, scenarista.

  Naručite knjigu:

  TOP