×

dr Miodrag Stojković

 

Svetski poznati genetičar prof. dr Miodrag Stojković napisao je – roman. Sadržaj nije, kao što bi mnogi očekivali, ono čime se on godinama uspešno bavi – veštačka oplodnja i rađanje dece. Nije ni kloniranje, za šta je on prvi na svetu dobio “dozvolu”. Ne, to je uzbudljiva, dramatična, fascinantna i nepoznata priča o kolonizaciji Srba iz južne Srbije na jug Makedonije, početkom prošlog veka, u čijem vrtlogu se našla i Stojkovićeva porodica. Zato je ovo jedna vrsta autobiografskog romana, sa istorijskom podlogom, vrlo vešto ispletena, uz obilje činjenica i neistraženih sfera života tamošnjih stanovnika. Opisan je ceo jedan vek rađanja, umiranja, ljubavi, ratovanja, trgovine, suživota sa Turcima, Makedoncima, Grcima i Bugarima.

Doktor Stojković je u romanu “Crničani” majstorski isprepleo ljubavne i porodične priče glavnih junaka, autentičnih ličnosti, sve zamke i marifetluke u kojima su se oni našli, sadeći i prodajući biljku duvana, od koje su isključivo živeli. Autor je uspeo da istraži i opiše odnose koji su vladali tridesetih godina između Kraljevine Jugoslavije i Hitlerove Nemačke, prikaže dovitljivost jevrejskih trgovaca, korumpiranost državnih činovnika na obe strane, spremnih na najsvirepije podvale i prevare seljaka iz Beličana (spaljenih, pa preimenovanih u Crničani) i špijunsko-kriminalne operacije. Zato roman u pojedinim delovima odiše elementima najuzbudljivijih trilera. Vrlo verno je dočaran život srpskog seljaka i njegovo snalaženje u tim teškim vremenima, sa bogatstvom likova i njihovih vratolomnih sudbina, navika, jezika, dolazaka, odlazaka… Sve je to iskreno i toplo, puno kolorita i duše, zvuka i melodije. Prava simfonija životu.

Ova knjiga ni po čemu ne podseća na roman početnika u pisanju. Ona je višeslojna, zrela, mudra, autentična priča, iako je prvo “književno dete” našeg slavnog naučnika.

Doktor Stojković sigurno hoda i ka – slavi pisca.

 

PROČITAJTE ODLOMAK POGLEDAJTE VIDEO

 

Cena: 700 rsd
Obim: 328 strana

Intervju Miodrag Stojković?Jutarnji program TV Pink

O AUTORU

Profesor Miodrag Stojković rođen je 1964. godine u Leskovcu, gde je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Studije veterinarske medicine u Beogradu završio je 1990-te godine, a 1991. odlazi u Nemačku, gde je prve dve godine bio medicinski tehničar. Ubrzo u Minhenu počinje da radi na nostrifikaciji diplome i doktorskim studijama.

Doktorira iz oblasti biotehnologije 1996, a 2002-te postaje i privatni docent na Ludvig-Maksimilijan univerzitetu u Minhenu. U međuvremenu, radi kao embriolog, sa posebnim interesovanjem za reprogramiranje, epigenetiku i ranu embriologiju.

U Velikoj Britaniji se, 2002. godine, pridružuje Institutu za Humanu Genetiku i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njukaslu, gde postaje profesor embriologije i biologije matičnih ćelija.

Prof. Stojković je pionir u mnogim naučnim disciplinama, uključujući izolaciju, rast i diferenciranje matičnih ćelija. Između ostalog, 2003. godine, u Velikoj Britaniji uspeva da izoluje prvu potpuno okarakterisanu liniju ljudskih embrionalnih matičnih čelija, prvi u svetu dobija dozvolu da se bavi kloniranjem embriona, a po prvi put uspeva da klonira ljudske embrione.

U istraživački centar Princ Filip u Valensiji odlazi 2006. godine. Tamo obavlja dužnost zamenjenika glavnog direktora i vodi naučnu grupu koja se bavi ćelijskim reprogramiranjem. Tu ostaje sve do povratka u Srbiju, gde postaje profesor humane genetike na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a 2008. u Leskovcu osniva Spebo Medical, specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta. Kroz nju je, u međuvremenu, prošlo više od trinaest hiljada pacijenata i rođeno ili je na putu više od šest stotina beba iz programa vantelesne oplodnje.

Gostujući je profesor na Medicinskom fakultetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na VMA u Beogradu, a autor je ili ko-autor više od 140 naučnih publikacija. Služi ili je služio kao predsednik upravnog odbora Instituta za molekularnu genetiku i genetski inžinjering u Beogradu, naučni savetnik je u mnogim biotehnološkim firmama i akademski evaluator u više od 30 regulatornih-projektnih tela i uglednih naučnih časopisa. Do 2012. bio je glavni urednik najstarijeg naučnog časopisa iz oblasti matične ćelije (STEM CELLS) sa lokacijom u Severnoj Karolini u Americi, a od 2012. je član Evropske akademije nauka (European Academy of Science). Od 2012-2014. bio je poslanik u Narodnoj skupštini, gde je obavljao dužnost predsednika skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i sport.

Počasni je građanin grada Leskovca, dobitnik Sretenjskog ordena i priznanja Vitez poziva. Govori nemački i engleski jezik. Srećno oženjen Petrom.

Kao potomak izbeglica, kolonista i ljudi u stalnoj potrazi za boljim životom živi i radi na relaciji Leskovac-Kragujevac-svet, u stalnoj potrazi za prostornim i vremenskim odgovorima, kao i kroz ovu knjigu. Ko hoće da zna gde ide – najpre mora da sazna odakle dolazi.

Naručite knjigu:

TOP