×

Miki Manojlović

 

Pod dosta intrigantnim naslovom „A ko si ti?“ pojavila se monografija o Predragu Mikiju Manojloviću, jednom od najpoznatijih glumaca i stvaralaca na ovim prostorima. Knjiga je plod zajedničke saradnje Udruženja dramskih umetnika Srbije i izdavačkih kuća „Službeni glasnik“ i „Vukotić media“, kao dug prema nosiocu prestižnog „Dobričinog prstena“ u 2012.godini.

Knjiga nije klasična monografija. Ona, čak, nosi podnaslov „automonografija“ jer je satkana od više od 60 intervjua koje je slavni glumac dao raznim medijima u poslednjih 25 godina. U njima je Manojlović sve rekao: o glumi, filmu, pozorištu, kulturnim prilikama, kulturnim radnicima, svetskim zvezdama, ljubavi, prijateljstvu… Manojlović je, tako, celog sebe „izneo na scenu“, predstavio se vatrometom sjajnih ideja i mudrih, doslednih stvaralačkih stavova. Zato je, posle otkrivanja sebe i pokazujući „evo, ja sam to“ i postavio svim drugim pitanje „A ko si ti?“

Posle više od 70 odigranih uloga u filmovima, više od četrdesetak u najvećim pozorišnim komadima i na desetine u televizijskim serijama, Miki Manojlović kao da ima pravo na to pitanje. „Manojlović je obeležio stil naših dana“, kako je pisao jedan kritičar, i „sluga i gospodar scene, plemić glume“, dodao je drugi. I zato se ova monografija, na 350 stranica, o jednom od naših najuzvišenijih glumačkih izdanaka i čita kao što se i gleda uzbidljiva, bogata, raskošna i zavodljiva pozorišna igra.

PROČITAJTE ODLOMAK

 

Cena:  750 rsd
Obim: 350 strana

BIOGRAFIJA

Predrag Miki Manojlović je rođen u Beogradu, u porodici glumaca Ivana i Zore Manojlović. Po završenoj gimnaziji upisuje i na vreme sa najvišom ocenom diplomira na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Svojom prvom ulogom 1970, pokazuje poseban dar i u beogradskim pozorištima igra u veoma različitim teatarskim sadržajima i formama. Veoma mlad, sa dvadeset i pet godina, postaje jedan od vodećih i najpopularnijih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Od tada do danas, ostvario je trideset šest glavnih uloga u pozorištu, od klasičnog repertoara do savremenih dela i eksperimentalnih procesa u najboljim teatrima.

Na filmu je do danas ostvario šezdeset i sedam uloga.

Na televiziji je igrao u nekoliko nezaboravnih domaćih serija.

Višestruki je nosilac najviših profesionalnih i društvenih priznanja bivše Jugosavije i današnje Srbije za domete u pozorištu i filmu. Dobitnik je Nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“, dvostuki je dobitnik Nagrade grada Beograda za doprinos pozorišnoj unentnosti (1979, Oktobarske i 2004, Aprilske nagrade). Sterijinu nagradu je dobio 1985. godine. Između ostalih priznanja, 1989. godine, kao prvi dramski umetnik naše zemlje, primio je Nemačku izvanredno uglednu nagradu pokrajine Rur za najboljeg pozorišnog glumca Jugoslavije. Nagrada „Gordana Kosanović“ se dodeljivala jugoslovenskim glumcima jednom u četiri godine.
Izvan Jugoslavije je igrao na pozorišnim scenama Nansija, Amsterdama, Bukurešta, Bratislave, Budimpešte, Berlina, Trsta, Varšave, Pariza… Vladanje francuskim, engleskim i italijanskim mu je pomoglo u snimanju filmova na ovim jezicima, kao i na bugarskom, španskom, makedonskom i romskom jeziku – na svim kontinentima osim Australije.

Pored domaćih vrhunskih umetnika, Manojlović je stvarao i sa pojedinim od najvećih stranih reditelja i glumaca današnjice – sa Piter Brukom, Žan-Žakom Beneksom, Džeremijem Ajronsom, Katrin Danev, Helen Bonam-Karter, Mari Trentinjan, Mišelom Seroom, Kristin Skot-Tomas, Fransoa Ozonom, Lukom Bondijem, Odri Tatu, Erlandom Jozefsonom...
Pored mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, kao vodeći glumac nosio je filmove koji su osvojili desetine nagrada za najbolji film, kao i dve Zlatne palme u Kanu, 1985. i 1995; nominacuju Američke filmske akademije za nagradu Oskar 1996, nominacuju za nagradu Zlatni globus 1998. Evropska filmska akademija ga je nominovala za najboljeg glumca Evrope 2007. Član je Evropske filmske akademije od 2007. godine. Počasni je doktor Univerziteta audiovizuelnih umetnosti Njujork–Pariz–Skoplje.

Svojim dobrotvornim radom i radom u beogradskoj Radionici Integracije ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i radu na inetgrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca u širu društvenu zajednicu i povezivanju sa zemljama u regionu.

Glasanjem publike i profesionalaca, 19. marta 2012, na IMDB-u, najprestižnijem svetskom profesionalnom internet sajtu, izabran je za najboljeg filmskog glumca ex-Jugoslavije svih vremena.

Raznovrsnošću svojih uloga Miki Manojlović je ostavio poseban, dubok trag, zauzimajući jedno od vodećih mesta evropskog pozorišta i filma.

Naručite knjigu:

TOP