×

NOVI TALAS

/ / Kolumna

Šta je to nova Rezolucija o Kosovu, koju će budućem parlamentu predložiti predsednik Republike – ne kaže nam predsednik, nego njegova savetnica. Vrlo svečano, u najvećoj sali Predsedništva, pred poslušnom novinarskom svitom.

Ko će biti premijer?

Otkriva nam savetnica, u odvojenoj sekvenci svih TV dnevnika.

Kako izlečiti besplodnu Srbiju? Kako sprečiti umiranje, a podstaći rađanje? Kako, ako smo za poslednjih 12 godina “izgubili” 400.000 građana?

To ćete čuti od “prve dame” Srbije. Ona gostuje na državnoj TV. Naravno, ona to ne ume da objasni, nego priča kako tuđim parama obnavlja porodilišta. A gde su lekari, demografi, ministar za socijalnu politiku? Čekaju poziv prve dame da se pridruže akciji?

Ko je ubio Arkana?

Gde se skrivao Šarić?

Glavne odgovore sve televizije poslednjih nedelja traže od – odabranih “novinara”. Neko odredio grupu poluanonimusa da otkrivaju “pozadinu”.

Ko je i kako radio podzemne kontejnere?

Opet odgovara novinar iz nekog nepoznatog istraživačkog novinarskog centra. Nikad čuli! Sad jedna dobro poznata Ljubica Gojgić čeka da joj pomogne jedan nepoznati “istraživač”, sa četiri minđuše.

Još ako okrenete novine, pa svakog dana – baš svakog dana, o svim temama – baš o svim temama, govori, na primer, onaj bucmacti analitičar, što je donedavno gazio stope Voje Koštunice, a sada se uvukao u debelo crevo Prvog, pa odatle klikće, seče, seje, žvalavi – pa šta ima da ti ne bude jasno.

Jasno je. Nova pravila. Novi timovi analitičara. Novi urednici. Novi “prilazi”. Nove novinarske kreacije. Nove TV “šeme”.

Dobro bi bilo da je – novo. Nije. Namešteno je. Lažno je. Providno. Neubedljivo. Veštačko. Kratkog daha.

Ta varka ne donosi nikom dobro. Ni vlasti. Ni novinarstvu. Ni poštenom informisanju. A i viđeno je. I propalo je.

Odvojimo samo jednu sekvencu iz celog tog arsenala “noviteta”: U kojoj to zemlji, novinarski anonimna savetnica treba da objavljuje ko će biti premijer? Zar to, s punom odgovornošću, pred nacijom, ne treba da kaže predsednik države? To je njegova ustavna dužnost.

Nije li ovo ruganje funkciji predsednika Republike?

Nije li ovo potcenjivanje imena i uloge budućeg mandatara?

Nije li ovo narcisoidni, prepotentni, bahati, osioni karakter vlasti i sprdanje s narodom koji je nedavno glasao i koji, kako god bilo, očekuje da nova Vlada nešto iznedri i poboljša?

Kako?

Stvarno: Kako? Ozbiljno: Kako?

 

TOP